Uutiset

Kolmekymmentä painallusta ja kaksi puhallusta

Ampiaisallergia, pallogrillin aiheuttama palovamma, pyörällä kaatuminen – kyllä se kesä on vaarallista aikaa. Oman ja muiden turvallisuuden vuoksi ensiapuohjeet on syytä palauttaa jälleen mieleen.

Ensiapukursseja vetävä ETK-kouluttaja Hannele Aarnio-Närhi heittäytyi vuodenvaihteessa toiminimen varaan, ja töitä on riittänyt.

Suomen Punaisen Ristin ensiapukortit ovat voimassa kolme vuotta, minkä jälkeen pitää taitoja käydä verestämässä kertauskurssilla. Kertaaminen ei ole koskaan pahaksi, sillä arkielämässä ensiaputaitoja joutuu käyttämään yleensä harvoin.

– Kyllä ne opit nopeasti unohtuvat. Esimerkiksi elvytystaito unohtuu keskimäärin kolmessa kuukaudessa, Aarnio-Närhi sanoo.

Aarnio-Närhi painottaa kursseillaan käytännönläheistä oppimista. Kouluttaja järjestää kurssilaisille usein harjoitustilanteita, joissa opittuja ensiaputaitoja pitää soveltaa yllättävissäkin tilanteissa. Itse tekeminen on luentomuistiinpanoja tehokkaampi oppimiskeino.


Jännittävä elvytysharjoitus

Ensiapukurssilaisille elvyttäminen on usein se kaikkein jännittävin paikka. Aarnio-Närhin mukaan monet kurssilaiset ovat olleet ihmeissään, kun elvyttäessä ei tarvitsekaan puhaltaa keuhkojaan tyhjiksi. Oikeaoppisessa elvytyksessä uhrin rintakehä nousee vain hitusen. Myös painelua arastellaan.

– Rutinaa saattaa kuulua rintakehältä elvytyksen aikana, mutta ei uhri menehdy siihen. Vaarallisempaa on painella liian varovaisesti, jolloin elvytys ei ole tehokasta, eikä kierrätä verta kunnolla elimistössä, sanoo Aarnio-Närhi.

Onnettomuuspaikalle sattuessa ei pidä jäädä ihmettelemään, vaan tärkeintä on totella kolmen H:n muistisääntöä: herätä, hälytä 112 ja tarkista hengittääkö potilas. Kun apua on hälytetty paikalle, tärkeintä on antaa uhrille tarvittava ensiapu, vaikkei se ihan kaikkien oppikirjojen mukaisesti sujuisikaan.


Huomio vapaa-ajan turvallisuuteen

Kristiina Myllyrinne Suomen Punaisesta Rististä kertoo, että vuosittain noin 130 000 ihmistä Suomessa saa ensiapukoulutuksen ETK-kouluttajalta. Tämän lisäksi ensiapukoulutusta järjestetään vuosittain esimerkiksi puolustusvoimissa ja oppilaitoksissa.

– Keväällä koulutuksien kysyntä nousee, kun ihmisten harrastusten määrä lisääntyy. Monet haluavat ensiapukoulutuksen esimerkiksi turvallisemman mökkeilyn ja veneilyn vuoksi, sanoo Myllyrinne.

Myllyrinne vakuuttaa ETK-kouluttajia olevan niin paljon, että jos ensiapukoulutusta haluaa, sitä myös saa.

Suurin osa ensiapukoulutuksista järjestetään Suomessa työpaikoilla. Lain mukaan jokaisella työpaikalla täytyy olla työn vaarallisuuteen suhteutettu määrä ensiaputaitoisia työntekijöitä ja ensiaputarvikkeita.

Hannele Aarnio-Närhi toivoisi, että ihmiset ajattelisivat turvallisuusasioita myös työpaikan ulkopuolella. Mökillä tai moottoripyörän selässä on aivan eri riskitekijät kuin toimistolla tai omassa kotipihassa.

– Aina pitäisi miettiä mahdolliset vaaran paikat etukäteen. Ennaltaehkäisy on parasta ensiapua, Aarnio-Närhi muistuttaa. (HäSa)

SUOMEKSI

ETK- eli ensiavun ja terveystiedon kouluttaja on SPR:n lisäkoulutuksen suorittanut sairaan- tai terveydenhoitaja. Vain ETK-kouluttaja voi myöntää SPR:n ensiapukortteja.

Päivän lehti

28.1.2020