Uutiset

Kolmen kopla päästää taas elokuvan Hauholle

Muutama tunti ennen esitystä Hauhotalolla on hiljaista. Sitten paikalle ilmestyy Hauhon elokuvatoimintaa pyörittävä kolmikko; on pystytettävä valkokangas ja pistettävä projektori kuntoon, sillä illalla käynnistyy Hauhon elokuvavuosi.

Illan elokuva, animaatio nimeltä Ihmeperhe, on melko tyypillinen Hauhon elokuvakerhon näytös. Suurin osa elokuvista on animaatioita ja lastenelokuvia sekä kotimaisia pitkiä elokuvia.

-Lapsiperheet ovat olleet tyytyväisiä. Liput ovat halvempia kuin elokuvateattereissa, ja lapset voi laittaa katsomaan elokuvaa vaikka sillä aikaa kun itse hoitaa asioita, Jouni Lehtonen sanoo.

Hauhon elokuvakerho ja kiertue-elokuvateatteri Filmipyörä ry. koostuvat kolmesta elokuvan ystävästä – kotiteattereita lukuun ottamatta Hauhon elokuvaelämä on heidän varassaan. Niille, jotka haluavat televisioruudun sijasta nähdä elokuvia kankaalta, mutta eivät jaksa ajaa Hämeenlinnaan saakka, kerhon elokuvat ovat tervetulleita.

Parhaimmillaan katselijoita on ollut parisataa, mutta yleensä yleisö koostuu joistakin kymmenistä katsojista.

-Kesän ulkoilmanäytökset ja animaatiot, kuten Nemo ja Karhuveljeni Koda ovat vetäneet väkeä, Irmeli Isokivijärvi kertoo.

Filmejä harvakseltaan

Hauhon yhdeksänvuotias elokuvakerho on siitä poikkeuksellinen, ettei se kokousta tai ota jäseniä. Toiminta keskittyy elokuvaesityksiin, joita järjestetään noin kerran kuussa.

Esitettävät elokuvat saadaan Filmipyörän kautta, yleensä muutamaa kuukautta ensi-illan jälkeen.

Voittoa kerho ei tee, mutta omasta pussistakaan eivät Isokivijärvi ja Lehtonen sentään joudu kuluja kattamaan. Kunta ja muutamat yritykset ovat sponsoroineet sen verran, että mainoksia saadaan levitettyä.

-Haluamme pitää organisaation kevyenä, sillä tämä toimii hyvin näin, Lehtonen sanoo.

Hauhon elokuvakerho syntyi vuonna 1996, suomalaisen elokuvan satavuotispäivänä. Filmipyörän Jari Hallamaa oli Hauhon yläasteella esittämässä elokuvaa, kun Jouni Lehtonen sattui paikalle. Yhteystietoja vaihdettiin, ja yhteistyö alkoi.

Kuluneiden vuosien aikana kerho ja Filmipyörä ovat esittäneet vähintään viisi elokuvaa vuodessa. Parhaana vuotena elokuvia esitettiin 16, kun taas esimerkiksi viime vuonna esityksiä oli alle 10.

-Kun näytöksiä on noin kerran kuussa, niin sitä jaksaa. Jos niitä olisi enemmän, niin se kävisi jo työstä. Nyt tämä menee vielä harrastuksesta.

Käytännön elokuvahistoriaa

Elokuvakerhot ovat monilla paikkakunnilla profiloituneet vaihtoehtoisten ja taide-elokuvien esittäjiksi. Hauhon kaltaisessa kunnassa, jossa ei ole lainkaan muuta elokuvatoimintaa, kerho keskittyy valtavirtatuotantoon.

Kerhon pyörittäjien omia suosikkeja ovat vanhat kotimaiset elokuvat, joista monilla on kiintoisa historiallinen yhteys Hauhoon.

-Hauhon seudulla on kuvattu monia elokuvia aikoinaan, ja olen selvitellyt niitä tarinoita. Kotimainen elokuva on harrastukseni, Lehtonen kertoo.

-Olemme suunnitelleet Miekan maatilan kanssa, että matkailijoille voisi tarjota elokuvaretkiä kuvauspaikoille vaikkapa ”Niskavuoren jäljillä” -tyyliin.

Suunnitteilla on myös ohjelmallinen elokuvalaulelmailta, jossa yleisö pääsee laulamaan vanhoja kotimaisia elokuvasävelmiä.
Kevään mittaan Hauholla esitetään muiden muassa Pelikaanimies ja animaatio Hain tarina.

Päivän lehti

7.8.2020