fbpx
Uutiset

Kolmen lapsen kuolemaan johtanut tulipalo Levillä syttyi lattialämmityksestä

Lämmityskaapelin asennuksessa oli tehty virheitä. Tutkinnassa tarkastellaan, miten käytännössä sähköasennusten vaatimustenmukaisuudesta varmistutaan ja miten sähkölaitteistojen huolto- ja kunnossapitotöitä tehdään. Mökin sähköjärjestelmässä oli vuosien varrella ollut häiriöitä.
Onnettomuustutkintakeskuksen kuva syttymispaikasta. Palon syttymisalueeksi rajautui noin neliömetrin kokoinen alue olohuoneessa. Palo syttyi lautalattian alla olleesta sähkötoimisesta lattialämmityksestä. Lämmityskaapelin asennuksessa oli tehty virheitä. Kuva: Tanja Nuotio
Onnettomuustutkintakeskuksen kuva syttymispaikasta. Palon syttymisalueeksi rajautui noin neliömetrin kokoinen alue olohuoneessa. Palo syttyi lautalattian alla olleesta sähkötoimisesta lattialämmityksestä. Lämmityskaapelin asennuksessa oli tehty virheitä. Kuva: Tanja Nuotio

Onnettomuustutkintakeskus kertoo, että kolmen lapsen kuolemaan johtanut tulipalo huhtikuussa Levillä syttyi lattialämmityksestä. Palon syttymisalueeksi rajautui noin neliömetrin kokoinen alue olohuoneessa.

– Palo syttyi lautalattian alla olleesta sähkötoimisesta lattialämmityksestä. Lämmityskaapelin asennuksessa oli tehty virheitä. Kaapeli oli taivutettu liian tiukalle mutkalle ja kiinnitetty kaapelin eristeitä vaurioittavalla tavalla. Näiden vaurioiden johdosta kaapeli vikaantui ja sytytti sen läheisyydessä olleen puun, toteaa tutkinnanjohtaja Kai Valonen tiedotteessa.

Kittilän Levillä syttyi vuokramökissä aamuyöllä 12.4. tulipalo, jossa kuoli kolme lasta. Onnettomuustutkintakeskus on tutkinut paloa yhteistyössä poliisin kanssa.

Savu nousi suoraan yläkertaan

Olohuone oli korkeaa avointa tilaa, joten savu nousi suoraan yläkertaan. Kaikki palossa kuolleet olivat nukkumassa yläkerran huoneessa.

Otkes kertoo, että alakerrassa nukkunut nuori heräsi palovaroittimeen ja soitti hätäkeskukseen nopeasti. Hän pääsi ulos, mutta yläkerrassa nukkuneita ei ollut enää mahdollista pelastaa.

Lasten omista pelastautumisyrityksistä ei ole viitteitä. Raahen rivitalopalon 2015 tutkinnassa selvisi, että lapset heräävät palovaroittimeen huomattavasti epävarmemmin kuin aikuiset. Lisäksi jo palon alkuvaiheessa syntyvät kaasut ovat voineet tainnuttaa.

Ensimmäinen pelastusyksikkö tuli paikalle 13 minuutin kuluttua hätäpuhelun alusta.

Suomessa on paljon vuokramökkejä

Mökissä majoittuneet olivat vuokranneet mökin viikon ajaksi vapaa-ajan matkaa varten, joten osana tutkintaa tarkastellaan vuokramökkitoiminnan turvallisuusvaatimuksia ja -käytäntöjä.

– Suomessa on paljon vuokramökkejä, joissa vuodepaikkojen määrää on maksimoitu erilaisilla yläkerran tiloilla ja parvilla. Valitettavasti tulipalotilanteissa niistä tulee helposti surmanloukkuja. Ikkunoista voi olla käytännössä mahdotonta tai vaikeaa poistua. Vuokramökkien palo- ja pelastautumisturvallisuutta tulee parantaa. Turvallisuudesta ei voi tinkiä, painottaa Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Tutkinnassa tarkastellaan, miten käytännössä sähköasennusten vaatimustenmukaisuudesta varmistutaan ja miten sähkölaitteistojen huolto- ja kunnossapitotöitä tehdään. Mökin sähköjärjestelmässä oli vuosien varrella ollut häiriöitä. Osana onnettomuustutkintaa selvitetään tavanomaiseen tapaan myös muun muassa tapaukseen liittyvien viranomaisten toimintaa.

Tutkintaselostus turvallisuussuosituksineen valmistuu loppusyksystä 2019.

Menot