Uutiset

Kolmen tuhannen laulun sanasampo

Ammattisanoittaja Turkka Malilla on asiaa idolseiksi mieliville parikymppisille. Niille, jotka jahtaavat julkisuutta mielessään maine ja mammona.

– Viihdealan ihmisiä läheltä seuratessa on lopullisesti huomannut, kuinka raskas ala on. Kun ensimmäisen singlensä levyttänyt kaveri haaveilee iskelmätähteydestä, ei se tiedä ollenkaan, mistä on kysymys.

– Veri punnitaan, kun laulajan ura kääntyy laskuun ja harvoista keikoista joka kolmas on perseestä. Katsojat ovat koko ajan kännissä, kenties artisti itsekin. Siinä kuviossa ei ole mitään hauskaa.

Malin mopo ei ole päässyt viihdemaailmassa keulimaan. Liki 3 000 lauluun tekstit takonut ammattilainen on ollut liian kiireinen sähläämään.

– Suurilla staroilla, taunopaloilla ja rautavaaroilla oli murheinen, ei-sallittu puolensa. Nykyäänkin tulee nähtyä kaikenlaista, noin sataa artistia tekstinikkarina palvellut Mali sanoo ja hienotunteisesti pidättäytyy enemmiltä kommenteilta.

Vielä toista kymmentä vuotta sitten trubaduuri Turkka Malista ei olisi voinut puhua ilman hänen nuorempaa veljeään Mikaa, joka sittemmin on siviilissä omistautunut opettajan työlleen. Forssalaiset Malin veljekset olivat tehneet musiikkia ja heittäneet keikkaa yhdessä 1970-luvun lopulta lähtien.

– Olimme Forssan ensimmäiset tenavatähdet. Jukka Virtanen löysi meidät Pilvenmäen raveissa, kun esiinnyimme väliajalla. Jukka kertoi meistä musiikkiguru Jaakko Salolle.

Salon tuottama, veljesten 1978 ilmestynyt esikoislevy Runkomäen iltamat ei ollut vielä iskelmää. Lapikkaat jalassa esiintyneiden Malien letkeä ”Vorssa-kantri” myi kuitenkin heti kultalevyllisen, joten pitkä askel syvien rivien suosioon oli otettu.

Vuonna 1990 iskelmätaivaalta sammui tähti ja sinne syttyi uusi. Sanoittajamestari Juha Vainion kuolema sysäsi Turkka Malin lopullisesti iskelmän pariin.

– Junnu oli ollut esikuvani. Olin opiskellut hänen sanoitustekniikkaansa viimeistä piirtoa myöten. Junnun kuoleman jälkeen Jaakko Salo soitti ja pyysi Musiikki-Fazerille ohjelmistopäälliköksi. Aloin valita artisteille lauluja ja sanoittaa. Hurjimmillaan syntyi viisikin tekstiä päivässä.

Malin vainun avulla pinnalle nousivat muiden muassa Laura Voutilainen ja Isto Hiltunen. Petri Laaksosen esittämä Täällä Pohjantähden alla lienee yhden miehen hittitehtaan sanoituksista tunnetuin. (STT)

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic