fbpx
Uutiset

Kolmivuorotyöstä kokopäiväiseksi laulajaksi

Jani Mäkelä jätti vakituisen virkansa. Pian hän muuttaa Tuulokseen ja julkaisee uuden albumin.

Iskelmää ja poppia laaja-alaisesti esittävä Jani Mäkelä on päättänyt ryhtyä kokopäiväiseksi laulajaksi ja muusikoksi. Viimeinen työpäivä vakinaisessa hoiva-alan työssä oli viime viikolla.

Nyt mies keskittyy täysillä musiikin tekoon ja keikkoihin. Vauhtia keikkailuun antaa uusi albumi, joka julkaistaan virallisesti pääsiäisenä.

Muutosta on muutoinkin ilmassa. Eläväinen ja energinen Mäkelä nauraa, ettei hän enää käytä itsestään nimitystä “hullu mies Hattulasta”. Syykin on selvä. Muuttokuorma on lähdössä Parolasta piakkoin kohti Tuuloksesta ostettua ensiasuntoa.

-Olen tehnyt seitsemän vuotta kolmivuorotyötä hoiva-alalla ja sen lisäksi keikkaillut. Nyt on aika omistautua taiteelle.

Hän ei ole tehnyt päätöstä äkkinäisesti, vaan on jo muutaman vuoden seurannut sitä, eläisikö hän pelkällä musiikilla. Nyt ratkaisu on tehty.

Yksin ja omannäköistä

Mäkelä ei ole halunnut keskittyä yhden tyyppiseen musiikkiin. Häneltä sujuvat yhtä hyvin Jätkän humppa kuin Modern Talking, niin rokki kuin klassinenkin.

-Iskelmätähtiä on paljon ja tangokuninkaallisilla on suurempi vaara törmätä maantiellä toisiinsa kuin hirven kanssa, Mäkelä luonnehtii.

Hän myöntää, että kun tekee monenlaista, on väsymisen vaara olemassa.

-Sen olen kuitenkin oppinut, ettei kaikkia voi eikä pidä miellyttää. Siinä polttaa itsensä loppuun.

Jani Mäkelä on oman tiensä kulkija. Mäkelän ensimmäinen albumi näki päivän valon vuonna 2002. Myös toinen pitkäsoitto on tehty omakustanteena, kun yhteydenotot pariin isoon levy-yhtiöön eivät tuoneet tulosta.

– Pienille yhtiöille en ole lähtenyt edes tarjoamaan. Olen vähän sellainen viihteen Spede Pasanen. Tykkään tehdä yksin ja omannäköistäni. Levy-yhtiöillä on aina ne omat vaatimuksensa, hän pohtii.

Jani Mäkelä -niminen albumi on äänitetty Kari Litmasen studiossa Anjalankoskella. Levyllä soittavat ammattimuusikot, kuten rumpalisti Anssi Nykänen, basisti Harri Rantanen ja kitaristi Jari Nieminen.

Vexistä tuli Mäkelän kouluttaja

Sävellykset ovat enimmäkseen Mäkelän omaa käsialaa ja myös sanoituksia hän on tehnyt paljon itse. Myös Vexi Salmi on sanoittanut pari biisiä.

– Vexi on ollut mun kouluttajani siitä lähtien kun vuonna 2004 olin hänen vetämällään kurssilla Lepaalla, Mäkelä selvittää.

Mukana levyllä on muun muassa Mäkelän keikoillaan jo vuosia esittämä, koskettava Käsi sydämellä. Tosin tällä kertaa sen esittää Waskikööri-niminen kuoro.

– Tulevaisuuden haaveena on tehdä kansalaulutyylinen äänite. Sellaisia perinteisiä biisejä, joita pystyy haitarilla improvisoimaan. Se on livetilanteissa mun vahvuuteni.

Mäkelä arvioikin olevansa parhaimmillaan juuri keikoilla, joissa esiintymiseen voi lisätä vähän ekstraa.

Jani Mäkelän kesä on jo tässä vaiheessa mukavasti buukattu. Hänet nähdään muun muassa maakunnassa järjestettävien Tähtitapahtumien tapahtumaisäntänä. Televisiossa hän esiintyy TV2:n Tartu mikkiin -ohjelmassa 8. kesäkuuta.

– Ensimmäinen pikkujoulukeikkakin on jo varattu, mies hymyilee. (HäSa)

Jani Mäkelä internetissä www.janimakela.c om

Menot