Uutiset

Koloradonkuoriainen nakertaa nyt loppilaisia perunoita

Lopelta on löytynyt koloradonkuoriaista kolmelta eri perunapellolta jotka ovat muutaman kilometrin säteellä toisistaan. ?

-Toissa sunnuntaina huomasin täysikasvuisia kuoriaisia perunan lehdillä ja soitin heti Eviralle, kertaa nimettömänä pysynyt viljelijä tapahtumia.

Nyt tiedossa on tuhoutuneiden alueiden myrkytys ja kuolleiden yksilöiden pois kerääminen.

Koloradonkuoriainen on erittäin tuhoisa perunalle, sillä se lisääntyy nopeasti, pystyy talvehtimaan suomessakin ja syö kasvin lehdet pysäyttäen mukulan kasvun.

-Kun kaikki vihreä on kaluttu perunasta, ei se pysty enää yhteyttämään ja mukula jää peukalon pään kokoiseksi. Eihän sellaisia kukaan osta ja siksi on tärkeää huolehtia ötökät pelloilta pois heti, kertoo kasvistarkastaja Paula Sihvo Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta.


Kuoriainen ei vaikuta perunan laatuun

Koloradonkuoriaisesta liikkuu paljon harhaluuloja ja Sihvo haluaa korostaa, ettei perunan ystävillä ole mitään syytä huoleen.

-Kuluttaja saa olla täysin rauhassa. Koloradonkuoriaisesta ei ole vaaraa perunan mukulalle, eikä se estä perunasadon käyttämistä.

Tärkeää kuoriaisten torjumisessa on niiden varhainen paikallistaminen ja asiasta välitön ilmoittaminen Eviralle.

-Itse näitä ei pidä lähteä torjumaan, sillä kuoriaisia on pellolla yleensä muna-, toukka- ja kuoriaisvaiheessa yhtä aikaa, ja ne tarvitsevat kaikki erilaisen käsittelyn. Myrkytyksen jälkeen Evira suorittaa kontrollikäyntejä seuraavaan kevääseen asti onnistuneen turjunnan varmistamiseksi.


Ei kenenkään vika

Juuri koloradonkuoriaisista liikkuvien huhujen takia viljelijät eivät halua julkisuutta.

-Ihmiset luulevat, että kuoriaiset vaikuttavat perunan laatuun jotenkin. Se ei ole totta. On myös täysin sattumanvaraista, mille pellolle kuoriaiset tulevat, sillä ne kulkeutuvat tuulien mukana ja ryömivät sitten lähimmän perunan luo, Sihvo kertoo.

Hän haluaa myös huomauttaa, että koloradonkuoriaiset eivät leviä pellolta toiselle heinäsirkkamaisesti, vaan jäävät sille alueelle, jonne sattuvat putoamaan.

Nopean lisääntymistahdin takia on tärkeää, että kaikki perunoiden ja tomaattien kasvattajat pitävät silmänsä auki ja tarkkailevat viljelmiään. Jos tuholaiset pääsevät talvehtimaan maahan, aloittavat ne tihutyönsä jo keväällä, kun peruna alkaa kasvaa.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic