fbpx
Uutiset

Kolumni: Hyvä fani, paha fani

EM-kilpailujen joukkuemäärän nostamisella on ollut positiivisia vaikutuksia pienempien maiden nousemiseen Euroopan ja maailman jalkapallokartalle. Albania, Pohjois-Irlanti ja Islanti ovat hieman yllättäen nousseet taistelemaan tasaisesti Ranskan, Saksan ja Portugalin kanssa.

Samalla luonnollisesti jalkapallofaneja on paikan päällä kisoissa enemmän kuin koskaan, mikä saa turnauksen riehakkaan tunnelman välittymään olohuoneisiin kaukana Pohjolassa hienommin kuin kaksi vuotta sitten Brasilian MM-kisoissa. Neljä vuotta sitten ei voinut kuvitellakaan, että jalkapallokääpiö Islannista saapuisi EM-areenoille 23 pelaajan kilpailukykyisen joukkueen lisäksi noin 10 000 äänekästä kannattajaa.

Ennennäkemätön yleisöryntäys on näyttänyt kuitenkin jo negatiivisen puolensa useampaan otteeseen. Ei ollut yllätys, että englantilaiset huligaanit aloittivat tuhotyönsä Marseillessa ennen ensimmäistäkään peliä. Muun muassa Chelsea-fanien isku müncheniläiseen ravintolaan ennen Mestarien liigan finaalia 2012 ei ollut unohtunut, kun osin jopa samat rähinöitsijät onnistuivat jopa polttamaan eteläranskalaisen kuppilan.

Se oli kuitenkin alkusoittoa väistämättömille kohtaamisille järjestäytyneiden venäläisultrien kanssa sekä Marseillessa Englanti–Venäjä-ottelun ympärillä että muutamaa päivää myöhemmin Lillessä, jonka lähellä molemmat osapuolet jatkoivat turnaustaan – ja tappeluaan.

Paukkupommien pamahdukset ovat kaikuneet stadioneilla silloin tällöin, mutta joidenkin äärilaidan kannattajien mielestä lajiin kuuluvat ilmiöt eskaloituivat Saint-Étiennessä Tekin ja Kroatian kohtaamisessa. Soihtujen ja paukkujen lentäminen kentälle ei ollut kaukana tehdä paljonkin hallaa kisojen mustalle hevoselle, Kroatialle, jonka ultria on epäilty jopa salaliitosta joukkuetta vastaan.

Kirsikaksi kakun päälle tekkien seuraavakin ottelu keskeytyi lentävien soihtujen takia. Istanbulin derbyissä jalkapalloon kuulumattomat elementit osaksi lajikulttuuria omaksuneet turkkilaiset innostuivat ottelusta niin paljon, että tuikut eivät pysyneet hyppysissä. Ei voi kuin ihmetellä, miksi tietyissä piireissä varustaudutaan jalkapallo-otteluun kuin vallankumousyritykseen.

Onneksi huligaanit edustavat EM-jalkapallossakin vain pientä otosta yleisömassasta. Islantilaisarmadan lisäksi vihreän saaren futisfanaatikot ovat saaneet hymyn huulille. Roskia kaduilta keräävät irlantilaiset laulavat tuutulauluja vauvoille metrossa ja pitävät yllä erinomaista tunnelmaa kuorolauluillaan katsomon puolella.

Pohjois-Irlannin kannattajat puolestaan ovat istuttaneet kisojen sitkeimmän korvamadon. Tosin vaihtopenkkiä kuluttavan hyökkääjä Will Griggin ylistyslaulu ei ole ulsterilaisten vaan englantilaisen Wigan-kannattajan ja italialaisen ysäritähden käsialaa. Joka tapauksessa laulunsa tahtiin hyppivä vihreä meri luo kisatunnelmaa paremmin kuin katsomollinen savuavia soihtuja.

“Will Grigg’s on fire, your defence is terrified! Will Grigg’s on fire, your defence is terrified!”

 

Asiasanat

Menot