fbpx
Uutiset

Kolumni: Ruotsia pitäisi kiittää esimerkin näyttämisestä – Koronarajoitusten purku siirtää vastuun minulle ja sinulle

Meidänkin pitää ennemmin tai myöhemmin oppia elämään koronaviruksen kanssa ilman pakotettuja rajoituksia, kirjoittaa Lännen Median toimittaja Joonas Kuikka.
Ruotsissa koronavirusrajoituksia ei juuri ole, mikä näkyi esimerkiksi Malmön markkinoilla viime viikonloppuna. Silti vakavia tartuntoja on yllättävän vähän ja epidemia pääosin kurissa. Kuva: epa08384579
Ruotsissa koronavirusrajoituksia ei juuri ole, mikä näkyi esimerkiksi Malmön markkinoilla viime viikonloppuna. Silti vakavia tartuntoja on yllättävän vähän ja epidemia pääosin kurissa. Kuva: epa08384579

Suomessa on epäuskoisesti ja sääliä tuntien seurattu Ruotsia, jossa kansalaisilla on suuri vapaus päättää itse käyttäytymisestään maailmanlaajuisen pandemian keskellä.

Kuinka he kehtaavat, kysyy lainkuuliainen suomalainen. Ja kehtaavathan he.

Pian sama tilanne voi olla edessä Suomessakin. Rajoituksia puretaan yksi kerrallaan, päiväkodeista ja kouluista aloittaen.

Pian jokainen itse päättää, kuinka omalla käytöksellään ehkäisee viruksen leviämistä, jos ehkäisee.

Alkuun on todettava, että nykyiset rajoituksemme toimivat. Koronavirus ei pärjää Suomessa.

Rajoitusten ongelma on se, että taloutemme ei kestä niitä. Kun kaatuu talous, kaatuu monen terveys.

Meidän pitäisi siis oppia elämään kuten Ruotsi – no, ei aivan samoin, koska Ruotsissa kuolleita on runsaasti enemmän. Pitäisi oppia elämään viruksen kanssa ilman mitään pakotettuja rajoituksia.

Tästä tulee mielenkiintoinen ihmiskoe. Kuka kokee, että rajoitukset olivat hyviä ja pysyy yhä kotona hyvällä omallatunnolla? Kuka ryntää ensimmäisenä baarikierrokselle?

Oma tuntumani, jossa voin toki olla väärässä, on että suurin osa suomalaisista suhtautuu tilanteeseen fiksusti riskejä ja hyötyjä arvioiden.

Lisääntynyt ulkoilu saa jatkua. Ihmisiä tavataan ulkona, ei kodeissa. Toisen viereen ei ole pakko tunkea. Monet työt voi tehdä ainakin osittain etänä. Elämä jatkuu.

Liikkeissä ja kahviloissa voi olla väljää. Tämä on huono asia yrityksille, jotka yrittävät palata arkeen. Toisaalta pääsiäisen ruokakaupparyntäys ja Lidlin lenkkarien hamstraus kertovat, että tavara on saatava vaikka kuolemaa uhmaten.

En usko, että kasvomaskit tulevat laajasti katukuvaan. Niistä ei ole paljoa hyötyä käyttäjälleen. Hyöty itselle tulisi siitä, että kaikilla muilla olisi kasvomaski, mitä ei tapahdu.

Suomen etu on se, että luontainen etäisyytemme toisiimme on riittävä koronaviruksen pitämiseksi loitolla. Emme tule iholle.

Näillä keinoilla koronavirus pysyy kyllä aisoissa.

Kun hiljainen, maltillinen enemmistö varoo muita ja jättää meuhkaamisen vähemmälle, muutama hunsvotti ei tilannetta kaada.

Ruotsia pitää kiittää. Maa lähti ensimmäisenä ihmiskokeeseen, jossa rajoituksia on hyvin vähän, jos lainkaan. Se osoitti heti, että koronaviruksen kanssa voidaan elää ihmisiin luottaen.

Ruotsin tehohoito ei ole kaatunut, eikä kuolleita ei ole läheskään niin paljon väkilukuun nähden kuin pahimmissa Euroopan maissa Belgiassa, Espanjassa, Italiassa, Britanniassa ja Ranskassa.

Kun rajoituksia puretaan, Ruotsin opit kiinnostavat maailmalla.

Menot