fbpx
Uutiset

Kolumni: Some suututtaa, joten se pitää välillä unohtaa

Sosiaalinen media on etevä paikka yhteiskunnalliselle keskustelulle, mutta joskus keskustelu siellä voi olla piikittelevää ja vihaista. Somen viha voi vaikuttaa ihmisen mielialaan, mutta myös maailmankuvaan, sillä sosiaalinen media voi lisätä poliittista polarisoitumista. Vaikka somea ei tarvitse kokonaan hylätä, on tärkeää elää välillä hetkessä.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on yksi Twitterin seuratuimpia henkilöitä. Trumpin tviitit voivat ajoittain olla aggressiivisia ja herättää vihareaktioita. Kuva: epa08451988
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on yksi Twitterin seuratuimpia henkilöitä. Trumpin tviitit voivat ajoittain olla aggressiivisia ja herättää vihareaktioita. Kuva: epa08451988

Pari kuukautta sitten soitin jenkkiystävälleni. Ystävä oli tuohtunut.

– Selasin eilen sosiaalista mediaa, ja siellä tuli vastaan vain politiikasta riiteleviä ihmisiä. Miksei enää yritetä ymmärtää toisten kantoja? Ihmiset elävät omissa kuplissaan. Herään nykyään melkein joka päivä vihaisena.

Brittimedia BBC:n Science Focus kirjoitti huhtikuussa siitä, tekeekö sosiaalinen media meistä vihaisia. Haastateltu psykoterapeutti Aaron Balick kertoi, että internetin aikana viha kulkee väestöissä vaivattomammin.

Vihaa voivat luoda mielipiteet, joita ei itse kannata. Sosiaalisessa mediassa voi kuplautua, ja sitä edesauttavat algoritmit, joiden avulla näkee vain tietynlaista sisältöä perustuen aikaisempaan verkkokäyttäytymiseen.

Kuplautuminen voi oireilla poliittisena polarisoitumisena, vastakkainasetteluna. Vuonna 2016 Government Information Quarterly tiedejulkaisussa kerrottiin, että sosiaalinen media voi lisätä poliittista ääriliikehdintää ja poliittista polarisoitumista.

Twitter suosii ääripäitä

Soitin jenkkiystävälleni uudelleen. Tällä kertaa hän kertoi toivovansa, että pystyisi sulkemaan silmänsä vastakkainasettelulta.

– Joskus mietin, olisiko elämä helpompaa, jos olisin Trumpin kannattaja. Silloin uskoisin johonkin sokeasti.

Yksinkertaisia totuuksia tarjoavat ääripäät saattavat tuntua houkuttelevilta. Somessa vastakkainasettelusta palkitaan. Jo mainitussa tutkimuksessa selvisi, että poliitikoilla, joilla on äärimmäiset ideologiset kannat, on enemmän Twitter-seuraajia.

Suomessa Twitter-keskustelut voivat kehittyä muun maailman tavoin piikitteleviksi ja vihaisiksi. Twitterin viestimuoto tviitti myös typistää viestin.

Yhteiskunnallisen keskustelun kannalta olisi toivottavaa, etteivät vaikuttajat siirtyisi mielipiteineen kokonaan sosiaaliseen mediaan. Median ja vaikuttajien keskustelemattomuus voi lisätä polarisoidun sosiaalisen median vaikutusta ihmisten maailmankuvaan ja mielialaan.

Pitää muistaa mielenterveys

Keskustelin pari viikkoasitten kuuttakymmentä ikävuotta lähestyvän tuttuni kanssa ja kysyin, mitä mieltä hän on nykytilanteesta.

– Yhteiskunta on aina ollut kahtiajakautunut, mutta nyt siitä puhutaan enemmän. Maailma on mennyt paljon parempaan suuntaan.

Vaikka esimerkiksi äärimmäinen köyhyys ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet, tieto maailman kehittymisestä ei auta silloin, kun epätoivo ja viha ovat ottaneet vallan. Meidän ei pitäisi sulkea silmiämme ongelmilta, mutta mielenterveydestä on huolehdittava.

Kyselin viime viikolla jälleen ystäväni kuulumisia.

– Poistin sosiaalisen median sovellukset, ainakin tilapäisesti. Haluan tehdä muita asioita kuin istua kotona. Kävin juuri vaeltamassa ja huomenna näen kavereita.

Kaikella on aikansa. Välillä pitää elää hetkessä ja nauttia yöttömästä yöstä.

Menot