fbpx
Kolumnit Uutiset

Kommentoinnin rajaaminen on hyvä idea

Maikkarin uutiset poisti toistaiseksi kommentointimahdollisuuden maahanmuuttoon liittyvistä jutuista verkkosivuillaan. Hesarin Nyt-liite otti parin viikon mittaisen täystauon kommentointiin. Myös Iltalehti rajaa kommentointimahdollisuuksia.

En ihmettele. Itse asiassa tuumaustauko kommentointiin taitaa tehdä mediatalojen verkkosivustoille pelkästään hyvää, vaikka syytökset sananvapauden rajoittamisesta ja pravdamaisesta asenteesta netin oksennuspalstoilla lisääntyvätkin.

Nyt liian moni kommenttiketju ja verkkokeskustelu on vähintään ilkeilevää, jankkaavaa, tosiasioita vääristelevää tai yhä useammin myös rasistisia sävyjä sisältävää vastenmielistä älämölöä.

Oletimme entisessä työpaikassani lapsellisesti, että Facebook-tunnistautuminen muokkaisi nettikeskusteluista laadukkaampia ja fiksumpia, kun lukijat ainakin pääsääntöisesti esiintyvät omilla nimillään ja kuvillaan. Ei toiminut.

Ja kun asiattomia tai jopa laittomia kommentteja poistettiin, sananvapaus oli kuulemma Neuvostoliiton ja Pohjois-Korean tasolla: lehtitilaus piti peruuttaa ja asia torilla ääneen kuuluttaa.

Poliitikoilla näyttää olevan käsissään hieman samantyyppinen ongelma kuin mediataloilla. Ensinnäkin somessa pitää olla ja toiseksi äänestäjiä miellyttää. Omien päivitysten kommenteista voi sitten lukea, mitä mieltä kansa on.

Ideahan on jalo, vuorovaikutusta ja läpinäkyvyyttä löytyy ruohonjuuritasolta ylimpiin päättäjiin asti.

Forssaa kovasti kuohuttavaa turvapaikanhakijoiden hätämajoituskeskusta arvioidaan kaupunginvaltuuston aloitteesta uudelleen. Luin lähinnä toimittajan kiinnostuksesta opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen päivityksen kommenttiketjua muutama päivä sitten.

Ketjun järkevin kannanotto kuului näin: On Suomi aika kehnolle tasolle vajonnut, kun ministerille haistatellaan v:tä ihan julkisesti ja ihan omalla nimellä ja kuvalla.

Julkisuudessa on arvioitu, että nettikeskustelukulttuurin masentava tila johtuisi taloustilanteesta ja sen tuomasta pahasta olosta. Voi olla. Aikaisemmin tulkittiin, että törkeät ylilyönnit jotenkin auttoivat kirjoittajaa pahan olonsa purkamisessa. Taisi valitettavasti kuitenkin käydä niin, että paha olo siirtyi muihin nettikeskustelijoihin.

Todennäköisesti viimeistään tänään olen jonkun nettikeskustelun idiootti-suvakki-vajakki-vassari.

Menot