Uutiset

Kommentti: Halla-ahon vaihtoehdot ovat vähissä, kun nuorisojärjestö torjui sääntömuutoksen

Puheenjohtaja Jussi Halla-aholla ei käytännössä ole muuta vaihtoehtoa kuin katkaista nuorisojärjestön napanuora. Kuva: Timo Marttila
Puheenjohtaja Jussi Halla-aholla ei käytännössä ole muuta vaihtoehtoa kuin katkaista nuorisojärjestön napanuora. Kuva: Timo Marttila

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon edessä on nyt suuremman riesan tie, kun puolueen nuorisojärjestön yleiskokous torjui lauantaina järjestölle esitetyn sääntömuutoksen.

Sääntömuutos olisi antanut puolueelle mahdollisuuden siivota nuorisojärjestöstä niin sanotut etnonationalistit, jotka korostavat ihmisten ihonväriä ja sukujuuria suomalaisuuden määrittelyssä.

Kiireellä kokouksesta poistunut Halla-aho jätti lopulliset ratkaisut nuorisojärjestön kohtalosta perussuomalaisten puoluehallitukselle, jota hän johtaa.

Puoluesihteeri Simo Grönroos vahvisti kuitenkin jo STT:lle, että yhteistyön edellytykset nykyisen nuorisojärjestön kanssa ovat menneet. Puolue aikoo perustaa nuorille uuden järjestön, joka pidetään tiukemmin puolueen otteessa.

 

Käytännössä Halla-aholla ei liene muuta vaihtoehtoa kuin katkoa väärille linjoille lähteneen nuorisojärjestön napanuora. Jos uhkausten jälkeen tyydyttäisiin etsimään vielä sovintoratkaisua, se söisi Halla-ahon uskottavuutta puolueen johdossa eikä varmaan lopettaisi puolueen kannalta vahingollista kiusantekoa, mitä etnonationalistit ovat möläytyksillään harjoittaneet.

Ryhmittymän rotuoppia lähentelevät kannanotot karkottavat kannatusta puolueelta, jota pyrkii salonkikelpoiseksi hallituspuolueeksi seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Nuorisojärjestön olisi ollut syytä taipua puoluejohdon vaatimuksiin. Puheenjohtaja Halla-aho vetosi heihin vielä alkuviikosta A-studiossa.

– Perussuomalaisten linja on tämän päivän poliittisessa ilmapirissä hyvin radikaali. Tästä johtuen meidän ei ole missään tapauksessa syytä marginalisoida itseämme provokatiivisella esiintymisellä, koska meidän poliittinen ohjelmamme on jo itsessään kaikista muista puolueista erottuva, Halla-aho sanoi.

 

Perussuomalaisten nuorisojärjestössä on noin 2 300 jäsentä. Heistä lauantain kokoukseen osallistui noin sata, joista suurimman huomion saivat muutamat etnonationalistien kellokkaat styroksista tehtyine hautakivineen.

Yhtä suurta julkisuutta heille tuskin on enää luvassa.

Aki Taponen Kuva: Joel Maisalmi
Aki Taponen

 

 

 

 

 

 

 

Menot