Uutiset

Kommentti: Hillary Clinton sai tärkeimmän voittonsa tähän mennessä

Yhdysvaltojen ensimmäiseksi naispresidentiksi matkaa tekevä Hillary Clinton voi ainakin hetken hengittää tavallista helpottuneemmin.

Suurliikemies, mediamoguli ja New Yorkin entinen pormestari Michael Bloomberg ilmoitti maanantai-iltana, ettei hän lähdekään itsenäiseksi presidenttiehdokkaaksi. Päätös on demokraattiehdokas Clintonille ehkä esivaalikauden merkittävin voitto tähän mennessä, vaikka ratkaisua ei tehty vaaliuurnilla.

Jos Bloomberg olisi päättänyt lähteä ehdokkaaksi, hän olisi lohkaissut maltillisten amerikkalaisten äänistä suuren potin – kenties täpärästi liian suuren.

Clinton olisi saattanut menettää Bloombergille kallisarvoisia prosentteja juuri sen verran, että republikaanien yllättäjälle Donald Trumpille olisi avautunut tie aina presidentiksi asti.

Pelastusrengas Sandersin ja Trumpin varalta

Bloomberg kuului demokraattipuolueeseen vuoteen 2001 saakka. Amerikkalaisessa politiikassa harvinaisella tavalla hän loikkasi republikaanipuolueeseen, josta irtautui vuonna 2007 sitoutumattomaksi. Liikemiehen on arveltu harkinneen presidenttiehdokkuutta myös vuosien 2008 ja 2012 presidentinvaaleissa.

Tänä vuonna Bloomberg ehti vaivihkaa valmistella presidenttiehdokkuutta siltä varalta, että toisen miljardöörin Donald Trumpin menestys kävisi jo liian kovaksi.

Kun Bloomberg pitkään pohdittuaan luopui ajatuksesta, hän kertoi perusteluksi tarpeen laittaa isänmaan etu ensimmäiseksi.

Suomeksi sanottuna ajatuksessa ehdokkuudesta oli kyse varautumisesta ”Amerikan pelastamiseen” siinä tapauksessa, että loppusuoran ehdokkaiksi valikoituisivat populisti Trump ja Hillary Clintonin 74-vuotias sosialistihaastaja Bernie Sanders.

Clinton-kampanjan itseluottamus kasvaa

Bloombergin luopuminen ehdokkuusaikeista on merkki kasvaneesta itseluottamuksesta demokraattien riveissä. Clintonien poliittinen klaani on selvästi alkanut uskoa Hillaryn voittoon Sandersista demokraattien esivaaleissa, vaikka noin puolessa osavaltioista karsintakierros on vielä käymättä.

Bloomberg ja Trump ovat molemmat upporikkaita liikemiehiä New Yorkista. Trump ei mesomisellaan pystyne yhdistämään republikaanien ja demokraattien maltillisia siipiä tai kokoamaan taakseen riippumattomia äänestäjiä, jotka yleensä ratkaisevat Yhdysvaltojen presidentinvaalien tuloksen.

Bloomberg toimi liberaalin New Yorkin pormestarina kolme kautta 2002–2013. Hän sai kaupungin johtoonsa syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkitunnelmissa ja oli pormestarina menestyksekäs.

Bloomberg on myös talouslehti Bloomberg BusinessWeekin ja omaa nimeään kantavan taloustietotoimiston omistaja. Hänen omaisuutensa arvoksi on mainittu 41,1 miljardia dollaria, mikä nostaa hänet maailman ja Yhdysvaltojen kymmenen rikkaimman ihmisen joukkoon. Bloomberg on näin vielä noin kymmenen kertaa rikkaampi kuin toinen New Yorkin mahtimies Donald Trump.

Kuvaavaa on, että Hillary Clintonin kampanja ei ottanut kantaa Bloombergin ilmoitukseen olla ryhtymättä ehdokkaaksi. Sen sijaan Hillary-kampanja tviittasi ehdokkaan lupauksen, ettei hän ikinä päästä Donald Trumpia presidentiksi.