Uutiset

Kommentti: Huolestuttava tilanne

HPK:n liigajoukkueen kausi on ohi. Hyvästä alusta Kerho käänsi kurssinsa huonoon loppuun. Lopputulos oli odotettu, mutta silti pettymys.

Pienestä oli lopulta kiinni paikka pudotuspeleihinkin. Pari seurajohdon oikeata liikettä oikeaan aikaan ja nyt ehkä odotettaisiin Hämeenlinnassa pleijareita niin kuin useimmiten tähän aikaan vuodesta. HPK:ssa oli kuitenkin hiljaista ehkä olojenkin pakosta. Täsmähankintoihin ei ilmeisesti ollut varaa niin kuin monella kilpailijalla.

HPK taaplasi sarjan läpi ohuella materiaalilla, jonka kirkkain tähti oli vasta 19-vuotias maalivahti Juuse Saros. Keskivertomolarilla Kerhon tulos olisi ollut paljon karumpi. Saros torjui joukkueelleen paljon pisteitä ja antoi lähes illasta toiseen omilleen mahdollisuuden voittaa. Menestyksen edellyttämää laatua ei joukkueesta kuitenkaan löytynyt riittävästi.

Puhtaita papereita kaudesta ei saa HPK:n liigajoukkueen valmennuskaan. Päävalmentaja Pasi Arvosen mielestä HPK ylisuoritti syyskaudella, kun joukkue oli liigan kärkikastissa. Tällainen puhe on lähinnä itsepetosta. Kukaan ei ylisuorita koskaan. Parastaan jokainen voi pistää peliin ja kun joukkueessa kaikki näin tekevät, tulos on usein erittäin hyvä.

Kerhon valmentajien tulisi itsekriittisestikin miettiä ennen muuta joukkueen suoritusten epätasaisuutta – miksi HPK pelasi kauden parastaan jo syksyllä, miksi sen peli ei kehittynyt kohti kauden loppua niin kuin jääkiekkoliigan kaltaisissa sarjoissa tulisi tapahtua?

Toisaalta valmentajien puolustukseksi on myönnettävä, ettei urheilu ollut HPK:ssa keskiössä tämän kauden aikana. Kerho on muuttumassa yhdistyksestä yhtiöksi. Ehkä HPK:n johdonkin ajatukset ovat viime ajat olleet enemmän juuri tässä yhtiöitymisessä kuin jääkiekossa. Joukkueen rakentaminen on vaikuttanut kuin välttämättömältä pahalta. Paljon ideaa siinä ei ole ollut.

HPK:n tilanne ei ole tällä hetkellä hyvä yhtiöitymisestä huolimatta. Kerhon talous on hankala, kun tämäkin kausi tuonee satojen tuhansien eurojen tappion vanhojen velkojen päälle. Näin siitä huolimatta, että HPK:lla oli jo yksi liigan pienimmistä pelaajabudjeteista. Siitä on aika hankala mennä enää alaspäin, jos ylipäätään liigatasolla halutaan kelvollisesti pelata. Eli jostain muusta on kuluja pakko karsia.

Jääkiekko on kuitenkin Hämeenlinnassa ykköslaji ja HPK:lla on laaja kannattajien joukko. Perusta on kunnossa, mutta sen päälle olisi osattava rakentaa entistä dynaamisempi ja raikkaampi joukkue ja sen selkänojaksi huipulla pelaamisen mahdollistava tulevan yhtiön organisaatio.

Paljon on jo spekuloitu HPK:n joukkueen hajoamisesta. Näin varmasti käy, mutta sinänsä se ei paljon harmita. Näillä miehillä ei pudotuspeleihin menty ja se siitä. Ja kun joukkue tyhjenee, niin sen jälkeen se aina kuitenkin täyttyy uudelleen ennen seuraavaa kautta. Aika näyttää, minkälainen on seuraava HPK:n joukkue.

Oleellista kuitenkin on, että HPK:ssa olisi olemassa jonkinlainen visio liigajoukkueesta – minkälaisia pelaajia siihen ylipäätään etsitään. Olisiko jo aika nähdä vielä paremmin lähelle kuin kauas.

Hämeenlinnalaisen jääkiekkoilun juniorityö on laadukasta. Olli Salo luotsaa HPK:n A-junioreita neljättä kauttaan ja kolmannen kerran Kerhon joukkue on mitalipeleissä. Salon joukkueista on miesten liigassa päässyt pelaamaan jo parikymmentä kaveria ja Mestiksessä lisäksi liuta nuoria miehiä – tätä kakkua ovat saaneet ja saavat maistaa muutkin kuin HPK.

Sille ei mahda mitään, että Juuse Saros on matkalla kohti isompia areenoita – ei muuta kuin kiitos kaikesta ja onnea tuleviin koitoksiin. Kolkompaa on menettää muita omia helmiä ilveksille, tepseille, hifkeille ynnä muille. Kieltämättä tämä herättää kysymyksiä, miten siellä HPK:ssa pelaaja-asiat tätä nykyä hoidetaan.

 

 

 

 

 

 

Asiasanat

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic