Uutiset

Kommentti: Molenbeekin terroristipesä halvaannutti nyt kotikaupunkinsa

Kaikki tiesivät, että Molenbeekin lähiö Brysselissä on terroristien pesä. Brysselin metrossa aamulla räjähtänyt pommi oli sijoitettu vain kilometrien päähän sieltä Maelbeekin asemalle. 
 
Pariisin terrori-iskuista vastuussa olevat rikolliset ovat nyt kotikentällään. Nimenomaan Belgiassa he ovat valmistautuneet tekoihinsa. On täysin mahdollista, että tämän päivän viimeistä kauhunhetkeä ei ole vielä koettu.
 
Pohjois-Euroopassa Pariisin terroristiepäiltyjen jahtaaminen saattoi tuntua vanhalta uutiselta, mutta Yhdysvaltojen uutismedia seurasi viime päivinä herkeämättä heidän takaa-ajoaan Belgiassa.
 
Viimeksi tänä aamuna CNN-uutiskanava varoitti vielä vapaalla jalalla olevan terroristin olevan vaarallinen. CNN:llä on tavallisesti ensiluokkaiset tiedustelulähteet, mikä sai vahvistuksensa Brysselin pommien räjähtäessä. 
 
Myös terrorismin ja turvallisuuden asiantuntijat Suomessa olivat ennakoineet, että Brysseliin saatetaan iskeä. Merkit olivat ilmassa, mutta onneksi varoitukset ovat monesti myös osoittautuneet aiheettomiksi. Siksi isokaan uhka ei aina nouse ykkösuutiseksi.
 
Viime viikolla pidätetty Pariisin terrori-iskujen epäilty Salah Abdeslam, 26, kertoi viranomaisille suunnitelleensa lisää iskuja. 
 
Wall Street Journal uutisoi asiasta maanantaina. Abdeslamin kerrottiin tehneen yhteistyötä poliisin kanssa. Nyt uusien terrori-iskujen jälkeen hänen yhteistyöhalunsa näyttäytyvät aivan uudessa valossa. Tiesikö Abdeslam koko ajan, että tiistaina aamulla Brysselin lentokentällä ja metrossa räjähtäisi useita kertoja? Siksikö hän vaikutti niin rakentavalta?
Koko pahuuden ytimessä on Molenbeek. 
 
Ennen kiinni jäämistään Abdeslam oli onnistunut piileksimään kuukausia Brysselin lähiössä – Euroopan sydämessä ja yhdentyneen Euroopan pääkaupungin hallintovirastojen kainalossa.
 
Ilmeisesti Molenbeekissä asuu riittävä määrä ihmisiä, jotka hyväksyvät tai ainakin sietävät terroristien rikoksia. Pariisin terrori-iskujen takana oleva rikollisryhmä onkin verkostoituneempi ja laajempi kuin oli haluttu uskoa.
 
Kaaokseen ja sotaan vajonneessa Syyriassa koulutuksensa saaneet terroristit ovat voineet värvätä puolelleen uusia ihmisiä. Uusimmat iskut Brysselissä voivat olla heidän työtään. Seurauksena kaunis kaupunki ja samalla iso osa yhdentyvästä Euroopasta on tällä hetkellä halvaustilassa. Brysselin lentokenttä on suljettu, metro on suljettu, Euroopan komission ja muiden virastojen työntekijät lukkiutuvat turvavyöhykkeilleen. 
 
Suomalaisten meppien ja virkamiesten suosima aamulento Helsingistä ehdittiin onneksi ohjata Amsterdamiin.
 
Pariisin marraskuun 13. päivän terrori-iskuilla on kammottavan pitkä jälkikaiku. Euroopalla ei ole varaa odottaa yhtä pitkään, että Brysselin terroristit eliminoidaan.
 
Kirjoittaja on Lännen Median yhteistuotannosta vastaava päätoimittaja.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic