fbpx
Uutiset

Kommentti: Nyt tuli pommi, joka tuo kovat paineet paikallisen sopimisen edistämisneuvotteluihin

Kuva: Joel Maisalmi
Kuva: Joel Maisalmi

Metsäteollisuus ry:n tänään tekemä päätös yleisistä työehtosopimuksista irtaantumisesta nykyisten sopimusten jälkeen on melkoinen pommi. Se on samaa sarjaa kuin Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n taannoin tekemä päätös olla solmimatta enää keskitettyjä työmarkkinaratkaisuja, mutta vaikutuksiltaan se voi olla kauaskantoisempi.

EK:n ratkaisu vei palkoista ja työvuoroista sopimisen työmarkkinakeskusjärjestöiltä ammattiliittojen ja toimialajärjestöjen johtajille. EK:sta irtaantuneen Metsäteollisuuden nyt ilmoittama ratkaisu siirtää sopimisen yritystasolle.

Metsäteollisuus perusteli ratkaisua sillä, ettei paikallisessa sopimisessa olla edistytty valtakunnallisesti eikä myöskään metsäteollisuudessa.

Työmarkkinajärjestöt ovat etsineet vuoden verran tuloksetta ratkaisua paikallisen sopimisen lisäämisestä. Neuvottelut ovat kiikastaneet jo Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajoista lähtien siitä, kuka edustaa työntekijöitä järjestäytymättömissä yrityksissä.

Hallitus antoi budjettiriihessä järjestöille maaliskuun alkuun aikaa löytää ratkaisut paikallisen sopimisen edistämisestä. Metsäteollisuuden tekemä päätös tuo työryhmälle kovat paineet, sillä sen ratkaisu voi saada seuraajia muiden alojen työnantajaliitoista.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ehti heti jo ilmoittaa toivovansa, että Metsäteollisuus saa seuraa valitsemallaan tiellä.

Hallituksen linjauksen mukaan paikallista sopimista edistetään työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmän kautta tavoitteena joustavuuden ja turvan tasapainoinen yhdistäminen sekä työllisyyden ja kilpailukyvyn kehittäminen. Paikallisen sopimisen työryhmä käy läpi työlainsäädäntöä paikallisen sopimisen mahdollisuuksien edistämisen näkökulmasta.

Sellaista vaihtoehtoa, että työehtosopimusta ei olisi, ei hallituksen linjaukseen kuulunut. Saa nähdä, johtaako Metsäteollisuuden ratkaisu hallituksen vasemmistopuolueissa vaatimuksiin työlainsäädännön tiukentamisesta.

aki.taponen@lannenmedia.fi

Kirjoittaja on Lännen Median toimittaja

Menot