Uutiset

Kompromissi aukaisi komissaarisolmun

Suomen eduskunnan puhemies Paavo Lipponen (sd.) saa heittää mielestään haaveet nousta EU-komission puheenjohtajaksi, pääkomissaariksi.

Koko juhannuksen ajan Euroopassa käytiin julkisuudelta piilossa tiukkaa diplomaattista vääntöä. Unionin nykyisen puheenjohtajamaan Irlannin pääministeri Bertie Ahern piti langat kuumina muiden jäsenmaiden pääministerien suuntaan. Hän markkinoi uudeksi puheenjohtajaksi Portugalin nykyistä pääministeriä Jose Manuel Durao Barrosoa, joka tuntuu kelpaavan kompromissiehdokkaana Euroopan valtakeskuksissa.

Puhemies Lipposen vaiheilla leijui viime päivät epäilyttävä hiljaisuus, hänen nimeään ei enää mainittu lainkaan mahdollisena ehdokkaana.

Mikäli Barroso tänä iltana valitaan tehtävään, kotoinen komissaaripeli nousee muuten lomahiljaisessa Suomessa täyteen paloonsa. Paavo Lipponen on jo pitkään paaluttanut omat mielitekonsa. Häntä kiinnosti vain ja ainoastaan komission puheenjohtajuus, rivimiehen paikka ei lainkaan.

Näin ollen Lipponen on pois pelistä ja taistelu suomalaisen rivikomissaarin postista alkaa.

Puolueissa on jo jonkin aikaa katseltu sopivia ehdokkaita. Päähallituspuolueen keskustan joukoista on nostettu kaksi nimeä. Komissaarin tehtävistä Suomen Pankin pääjohtajaksi siirtyvän Erkki Liikasen (sd.) kabinettipäällikkönäkin palvelleen Olli Rehnin ympärille on kerääntynyt joukko vaikutusvaltaisia keskustapoliitikkoja. Nuori ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäki on niin ikään ollut esillä.

Pienin hallituspuolue RKP tarjoaa europarlamentissa kannuksia hankkinutta Astrid Thorsia. Pääoppositiopuolue kokoomus on nostanut keskusteluun Euroopan investointipankin varapääjohtajan Sauli Niinistön ja vihreät niin ikään parlamenttikokemusta omaavan Heidi Hautalan.

On ilmeistä, ettei Suomen komissaaria nosteta opposition riveistä. Näin tosin kävi aikoinaan Erkki Liikasta nimitettäessä, mutta silloin presidentillä oli vielä sanansa sanottavanaan.

Mikäli keskustan ja sosiaalidemokraattien varaan rakentuva hallitus antaisi komissaariuden oppositiolle, se tulkittaisiin kovin helposti neuvottomuuden ilmaisuksi. Tällaista asetta vuoden päivät verraten sopuisasti istunut hallitus ei oppositiolle varmasti tarjoa.

Suomen hallitukseen vedottiin Erkki Liikasen lähdön varmistuttua, ettei se nimittäisi niin sanottua pätkäkomissaaria komission jäljelläolevaksi toimikaudeksi. Vetoomukseen ei kuitenkaan ole mitään syytä suostua, ei edes keskustella siitä. Täysivaltaisena EU:n jäsenmaana meillä on oikeus omaan komissaariin. Hallituksen velvollisuutena on varmistaa, ettei paikka ole hetkeäkään vailla edustajaa.

Maan hallituksen saattaisi olla viisasta valita pätkäkomissaariksi henkilö, joka siirtyy marraskuussa suoraan uuden komission jäseneksi.

Sosiaalidemokraatit ovat pitäneet halussaan tärkeätä salkkua koko EU-jäsenyytemme ajan. Muitakin vaihtoehtoja pitää löytyä selvästi porvarillisesta tasavallasta.

On ilmeistä, ettei Suomen komissaaria nosteta opposition riveistä.

Mainos