fbpx
Uutiset

Konecranesin ja Cargotecin yhdistyminen on hyvä uutinen Suomen kansantalouden kannalta erityisesti korona-aikana, arvioi Osakesäästäjien puheenjohtaja

Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja, professori Timo Rothovius arvioi, että fuusio aiheuttaa työntekijöiden vähennystarvetta pääkonttoreissa, mutta ei tehtaissa.
Cargotec otti käyttöön Tampereen Hervannassa uuden kehityskeskuksen vuonna 2012. Testiajajana toimi Reijo Sillanpää. Arkistokuva. Kuva: Timo Marttila
Cargotec otti käyttöön Tampereen Hervannassa uuden kehityskeskuksen vuonna 2012. Testiajajana toimi Reijo Sillanpää. Arkistokuva. Kuva: Timo Marttila

Konecranesin ja Cargotecin yhdistyminen on hyvä uutinen Suomen kansantalouden kannalta, Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja, professori Timo Rothovius arvioi.

Kaksi isoa suomalaisyritystä Konecranes ja Cargotec kertoivat torstaina sulautuvansa. Rothovius muistuttaa, että molemmat materiaalinkäsittelyyn keskittyneet yritykset ovat pärjänneet kansainvälisesti hyvin.

– Jo nyt ne ovat omilla aloillaan maailman kärkiyhtiöitä. Ne vahvistuvat varmasti edelleen ja ovat entistä kovempia kilpailijoita,Rothovius toteaa.

Yhdistyminen onkin Rothoviuksen mukaan oikein hyvä uutinen korona-aikana.

– Kaikki mikä on yritysten kannalta hyvää, totta kai se on suotuisaa kansantalouden kannalta.

Konecranesin päätuotteita ovat nosturit, ja Cargotec valmistaa lastinkäsittelytuotteita. Kun tavaraa siirretään paikasta toiseen, nämä yritykset ovat siinä prosessissa mukana. Lastinkäsittelyssä tarvitaan molempien yritysten tuotteita jossakin vaiheessa.

Nyt yhdistyvät yritykset eivät ole kilpailleet keskenään, vaan päinvastoin niiden tuotteet tukevat toisiaan.

Timo Rothovius yllättyi uutisesta

Timo Rothovius yllättyi uutisesta, jota hän ei osannut odottaa. Fuusiota ei ole spekuloitu.

– Yleensä fuusiot on tehty rajojen yli. Aika vähän Suomessa on tämäntyyppistä tapahtunut, Rothovius pohtii.

– Kun tietää näiden kahden yrityksen taustan, eli niillä on paljon yhteisiä omistajia, siinä mielessä yhdistyminen on hyvin ymmärrettävää.

Konecranesilla ja Cargotecilla on paljon omistajia Suomessa, mutta myös ulkomailla. Molemmat on listattu Helsingin pörssiin.

Yritysten yhteinen taustanimittäjä on Kone, sillä molemmat ovat aikoinaan irronneet Koneesta.

– Tässäkin mielessä yhdistymisen ymmärtää.

Fuusio aiheuttaa Rothoviuksen mukaan työntekijöiden vähennystarvetta pääkonttoreissa.

– Sitä kautta tulee tehokkuutta lisää. Uskoisin, että kolmannes pääkonttoreiden väestä joutuu lähtemään. Millä aikataululla ja sanotaanko työntekijöitä irti, sitä ei tiedetä vielä, mutta ennen pitkää varmasti lähtee.

Sen sijaan Rothovius ei usko, että vähennystarvetta tulisi tehtaissa, koska niissä tehdään tarpeeksi erilaisia tuotteita.

Menot