Uutiset

Konkari Haapanen yllätti trialin SM-avauksessa

Trialin SM-sarjan avauskilpailu tarjosi lauantaina Tervakoskella hienoisen yllätyksen. Viime kauden hopeamitalisti Jussi Haapanen, 46, näytti nuoremmilleen ajamisen mallia. Tamperelainen osasi laatia vaihtelevissa olosuhteissa järkevän taktiikan. Kisan ennakkosuosikki ja hallitseva Suomen mestari Timo Myöhänen teki kohtalokkaita virheitä pudoten kakkoseksi.

SM-kilpailun reitti käsitti kymmenen jaksoa, jotka ajettiin kolmeen kertaan. Aikaa tähän urakkaan oli Eliittiluokalle varattu kuusi ja puoli tuntia. Reilut kaksi tuntia ehdittiin kisata pilvipoutaisessa säässä, mutta iltapäivällä alkoi sade.

Osa kilpailijoista pisti kiireeksi ja yritti selvittää jaksot ennen kuin sade yltyisi. Haapanen ei tähän höntyilyyn sortunut. Se oli myös voiton tae. Yli tunnin ennen Haapasta maaliin ehtinyt Myöhänen sadatteli varikolla taktista kömmähdystään.

– Tokalta kiekalta tuli otettua yksi viitonen. Jussilla on vielä kiekka tähteellä, mutta ei hän sieltä millään seitsemää virhepistettä ota. Jaksot ovat helppoja ja Jussi on silloin vahvimmillaan, Myöhänen arveli.

– Jaksot helpottuvat entisestään nyt, kun sataa enemmän. Silloin sateen alkaessa se oli pahin. Osuin huonoimpaan saumaan, mutta itsehän ne ratkaisut tehdään, Myöhänen tunnusti.

Myöhänen oli sateen alkuvaiheessa toisen kierroksen viimeistä edellisellä jaksolla. Ratkaisevat viisi virhepistettä tulivat kaatumisesta. Myöhänen olisi tarvinnut voiton, sillä MM-kilpailujen päällekkäisyys estää häntä osallistumasta kaikkiin SM-sarjan kilpailuihin.

– Siinä oli sellainen kynnys, joka oli juuri silloin liukas. Viimeisellä kerralla sama paikka meni ihan heittämällä. Pettymys tässä on tietenkin päällimmäisenä, koska taisi olla Suomen mestaruus siinä. Mutta ei voi mitään, Myöhänen puisteli päätään.

Voittajan oli helppo hymyillä. Myöhäselle turmiollisen kynnyksen Haapanen selvitti yhdellä jalkakosketuksella ja maalissa eroa oli vielä neljä pistettä hänen edukseen.

– En oikeastaan pitänyt väliä sillä, milloin alkaa sataa. Jos siinä alkaa kiirehtiä, ajamisesta tulee sähläystä ja tulee turhia virheitä. Tämä oli hyvä nyt, kun satoi koko ajan ja pito pysyi siitä syystä samanlaisena, Haapanen kuvaili.

– Olin sateen alkaessa toisen kierroksen alussa ja oli ihan kuin keli olisi mennyt pakkaselle. Ihan kuin jäätiköllä olisi ajanut. Kun satoi lisää, huomasin että pito tuli takaisin, Haapanen hymyili.

– Olen ajanut yli 30 vuotta ja täälläkin olen niin monta SM-kisaa ajanut, että ei nämä muut Eliitin jätkät ole näitä uusia jaksoja ikinä ajaneet. Minä olen sen ensimmäisenkin mäen joskus ajanut, mutta on siitä varmasti 20 vuotta aikaa. Pieni muistikuva oli siitä, miten sieltä parhaiten tulee, Haapanen mietti paikkaa, jossa Myöhänen menetti pelin.

– Eka kierros oli vähän hakemista. Oli niin helppoa, että tuli ehkä puristettua liikaa, Haapanen arveli.

Jyväskyläläinen Jere Karjalainen teki kahdella lenkillä vahvaa jälkeä ja otti kolmanneksi korkeimmat SM-pisteet. Nopeasti reitin kiertänyt Karjalainen epäonnistui ensimmäisellä kierroksella. Ilman näitä virheitä Karjalainen olisi pystynyt haastamaan Myöhäsen kakkospaikalla. Nyt eroa voittajaan jäi 12 pistettä. Mika Kivelä oli kisan neljäs.

A-luokassa korkeimmat pisteet vei Jämsän Mikko Mäkelä. B-luokassa ylivoimaiseen voittoon taituroi Tervakosken Ilkka Oittinen.

Asiasanat

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic