fbpx
Uutiset

Konkarikapellimestarilla edessään jäähyväisten aika

Heikki Saariaho johtaa Panssarisoittokunnan perinnepäivän konserttia tänään viimeisen kerran.

– Vähän on outo olo, kun takana on 40-vuotinen soittajanura ja viimeiset viikot ovat menossa, Panssarisoittokunnan kapellimestari Heikki Saariaho huokaa.

Hän siirtyy eläkkeelle 1.5.2006, mutta aloittaa “valmentautumisen” eläkepäiviin pitämättömillä lomilla tammikuun lopulla.

Tämänpäiväinen Panssarisoittokunnan perinnepäivän konsertti Hämeenkaaressa on viimeinen, jonka Saariaho johtaa. Edessä on jäähyväisten aika.

Hämeenkaari aina täynnä

Lupsakkana persoonana tunnettu Heikki Saariaho muistelee lämmöllä kaikkia Hämeenkaaressa aiemmin järjestettyjä 11 konserttia. Ne ovat tavoittaneet yli 15 000 kuulijaa vuodesta 1994.

– Ei voi muuta kuin kiittää hämäläistä musiikkiyleisöä, joka on aina täyttänyt salin. Sieltä on vaikka minkälaisia ihania muistoja. Tunnelma on ollut lämmin ja yleisö saadun palautteen perusteella tyytyväistä.

Panssarisoittokunnalla on Saariahon mukaan aina ollut erityinen paikka kantahämäläisten sydämissä, mikä juontanee juurensa alueen pitkistä sotilasperinteistä.

– Huhupuheet soittokunnan lakkauttamisesta nostattivat aikoinaan valtavan kansanmyrskyn puolustamaan meitä. Soittokunnat ovat tärkeitä niille paikkakunnille, joissa soittokuntia on.

Saariaho vakuuttaa, että tällä hetkellä Panssarisoittokunnan tulevaisuus näyttää turvatulta. Todennäköisesti ainoa edessä oleva muutos tulee noin kolmen vuoden päästä, jolloin Linnankasarmilla harjoitus- ja muita tilojaan pitävät soittajat muuttavat Suomenkasarmille. Saariaho arvostaa sitä, että soittokunnan uudetkin tilat ovat keskustassa, mikä helpottaa toimintaa eri sidosryhmien kanssa.

Perintönä nykyaikaisuus

Suurimpana perintönään Panssarisoittokunnalle Heikki Saariaho pitää sitä, että soittajat ovat jalkautuneet tavallisen kansan pariin ja keventäneet ohjelmistoaan.

– Se on tietoinen valinta. Sotilassoittokunnat ovat tulleet kasarmien ulkopuolelle ja soittavat myös sellaista musiikkia, jota enemmistö nykyaikana kuuntelee.

Tästä esimerkkinä ovat Hämeenkaaren perinnepäivän konsertit, joissa laulusolisteina ovat toimineet useat maamme eturivin viihdelaulajat aina tangokuninkaallisia myöten. Sotapojan Taivas -festivaalissa viime kesänä Panssarisoittokunta irrotteli Sleepy Sleepers -yhtyeen kanssa.

Soittokunnalla on hyvä maine soittajien keskuudessa – puskaradio houkuttelee soittajia ympäri Suomen. Heitä motivoi myös Hämeenlinnan keskeinen sijainti.

Musiikki mahtipontista

Kapellimestari Heikki Saariaho uskoo, että ihmisiä viehättää puhallinmusiikissa sen tietty mahtipontisuus ja arvokkuus.

– Univormu, ihminen ja soitin. Reipas musiikki vetoaa ihmisten tunteisiin. Siitä saa hyviä fiiliksiä.

55-vuotias Saariaho sanoo siirtyvänsä eläkkeelle hyvillä mielin.

– Voin lähteä tietoisena siitä, että Panssarisoittokunnan tulevaisuus jatkuu vahvana. Huhuja seuraajasta on, mutta en voi niitä vielä kertoa.

Tulevalla lomallaan ennen virallista eläkkeelle siirtymistä Saariaho aikoo jättää instrumentit täysin rauhaan. Ammatikseen hän ei aio eläkkeellä työskennellä musiikin parissa. Keikoilla hänet saattaa nähdä silloin tällöin huilun kanssa, toisinaan ehkä kapellimestarinakin. (HäSa)

Panssarisoittokunnan perinnepäivän konsertti Hämeenkaaressa 20.11. kello 16. Laulusolistina hämeenlinnalainen Susanna Hietala Club for Five -yhtyeestä. Vapaa pääsy. Ohjelma 5 euroa.

Menot