fbpx
Uutiset

Konna kokee isäntunnetta illan elokuvassa – Kevin Costner on ehkä parhaassa roolissaan 

Kriitikko Pekka Eronen kertoo päivittäin, mitä televisiosta kannattaa illalla katsoa.
Täydellinen maailma on tarina rikollisen miehen ja pienen panttivankipojan pakomatkasta, jonka edetessä tämän oudon parin välille kehittyy ystävyys. Vankikarkuri Butch Haynesia esittää Kevin Costner. Kuva: Marjo Oikarinen
Täydellinen maailma on tarina rikollisen miehen ja pienen panttivankipojan pakomatkasta, jonka edetessä tämän oudon parin välille kehittyy ystävyys. Vankikarkuri Butch Haynesia esittää Kevin Costner. Kuva: Marjo Oikarinen

Täydellinen maailma

Täydellistä maailmaa ei Clint Eastwoodin elokuvassa ole näkösällä, mutta kaipuu sellaiseen nostaa pientä palaa kurkkuun. Kevin Costner on kenties parhaassa roolissaan vankikarkuri Butch Haynesina, joka ottaa pienen Philip-pojan (T. J. Lowther) panttivangikseen. Tämän kotona ollaan Jehovan todistajia, joten viettämättä ovat jääneet joulut ja halloweenit. Vaikka takaa-ajon tarina ei lipsahda saduksi, saa Butch kokea yhteisellä taipaleella häivähdyksen isäntunnetta, Philip vapautta. Eastwood tyytyi sitkeän sheriffin sivurooliin. (USA 1993)

Sub klo 21.00

American Honey

Maantie ja vapaus kutsuvat myös Andrea Arnoldin elokuvassa. Se kertoo teini-ikäisestä Starista, joka liittyy lehtitilauksia myyvien nuorten ryhmään. Reissussa rähjääntyy, ja hölskyntää riittää niin tunteissa kuin pulloissakin. Silti brittiohjaaja oivaltaa amerikkalaisten nuorten matkasta myös myyttiset puolet – ne samat, joista jo Easy Rider tai Thelma ja Louise kertoivat. Ensikertalainen Sasha Lane ei häviä Shia LaBeoufille, Riley Keoughille tai muille kokeneille näyttelijöille. (USA 2016)

Frii klo 21.00

Muukalainen Laramiesta

Yksi Stetson voi kertoa paljon. Anthony Mannin lännenelokuvissa James Stewart piti päässään aina sitä samaa, eikä varsinaisesti nuukuuttaan. Hikinen hattu vain kertoi ilman sanojakin, että takavuosien puhtoisten sankareiden aika oli ohi. Enää eivät reippaat ja lahjakkaat cowboyveikot loikanneet valkoisten ratsujen selkään jodlaamaan ja neitosia pelastamaan. Tässä Stewart on entinen ratsuväen kapteeni, joka selvittelee veljensä kuolemaa intiaaniväijytyksessä. Taustalta löytyy asekauppiaita, karjaparonia ja hulttiopoikaa. Komeat kuvat, koston katkeruus ja väkivallan välähdykset viitoittivat tietä Sergio Leonelle ja kumppaneille. (USA 1955)

Yle Teema & Fem klo 21.00

Menot