fbpx
Uutiset

Konsertti on hurjempi urakka kuin maraton

Konsertti on monta kertaa hurjempi urakka kuin maraton, tietää Arja Kartano. Musiikki on napannut hänen elämästään yhtä ison siivun kuin työ Hämeenlinnan perusturvan palveluksessa. Isommankin.

Idänpään palvelukeskuksen johtajana työskentelevälle Kartanolle tulee tänä vuonna 40 vuotta täyteen kaupungin leivissä.

Mutta nyt ei mennä siihen, vaan pysytään konsertin ja maratonin eroissa: Kartano jos kuka niistä tietää, sillä hän on harjoitellut molempia varten.

– En tiennyt, mitä tuleman pitää, kun päätin pitää konsertin. Tämä on kolme kertaa kovempi juttu kuin maraton, jonka juoksin pari vuotta sitten ennen 60-vuotispäivääni. Jos sanoisin, ettei yhtään jännitä, valehtelisin.

Kartano harjoittelee säestäjänsä Matti Oikarisen kanssa tällä haavaa viikoittain.

Kartano on onnellinen siitä, että voi nojata perheensä tukeen. Rouva Kartanon temperamentti kuohahtelee sitä herkemmin, mitä lähemmäs konsertti hiipii.

– Suuri kiitos kuuluu “ukkelille”. Heikki jaksaa, vaikka välillä sanookin, että mitähän viimeisistä kahdesta viikosta tulee.

“Jos aiot konsertoida, nyt on aika”

Miksi nyt? Arja Kartano aloitti laulutunneilla käymisen 16-vuotiaana. Hän on opiskellut musiikkia siitä lähtien useiden eri opettajien johdolla. Kartano on esiintynyt paljon, mutta konserttivalmisteluihin hänet patisti laulunopettaja Inari Gebhard.

– Hän sanoi, että jos aiot pitää konsertin, nyt on aika. Ikäkin rupeaa painamaan päälle, Kartano kertoo.

Gebhard sanoi myös, että dramaattinen ääni kypsyy vasta noin viisikymppisenä ja on parhaimmillaan kuusikymppisenä, joten Kartanon dramaattinen äänityyppi on nyt parhaimmillaan.

Ikä sinänsä ei ole hänelle ainakaan jarru. Esimerkeistä käyvät niin parin vuoden takainen Helsingin maraton kuin joka-aamuiset lenkit sarastuksen aikaan. Ystävien kanssa on myös meneillään projekti uusien ruokailutottumusten etsimiseksi – ja käyttöön ottamiseksi.

– Tällaiset pienet projektit pitävät ihmisen kiinni päivässä. Vaikka ikää tulee, se ei ole rajoite millekään asialle, Kartano sanoo napakasti.

Hän on viime vuosina myös opiskellut itselleen sosionomin tutkinnon.

Yksi tapa pitää sekä keho että lauluääni kunnossa on liikunta. Niinpä aamulenkit ovat myös satsaamista musiikkiin.

– Kun fysiikka pelaa, pelaavat myös hengitys ja laulu, hän muistuttaa.

Vaikea valinta osoittautui hyväksi

Kartano on kerran joutunut valitsemaan musiikin ja muun elämän välillä. Kun hän aikoinaan, Hämeenlinnan musiikkiopistossa opiskellessaan, suoritti Sibelius-Akatemian ykköskurssin, hänelle tarjottiin kuoropaikkaa Kansallisoopperassa ja pientä roolia.

– Minulla oli pienet kaksoset. Tein valinnan ja jäin kotiin, koska muuten olisi pitänyt aina olla kotoa poissa. Sen jälkeen ei ole oopperasta tarjouksia tullut, Kartano nauraa.

Mutta ei se mitään. Kartanolla on ollut tilaisuus käyttää musiikkia apuna työssään. Hän laulattaa palvelukeskuksen asukkaita, laulaa heille itse ja päästää paikalle lauluryhmiä.

– Tässä työssä olen musiikin avulla voinut tuottaa ehkä suurempaa iloa ja hyvää oloa muille kuin oopperassa.

Tulevassa konsertissa Kartano pyrkii tuottamaan hyvää mieltä lauluvalinnoillaan. Ohjelmassa on antiikin aarioita italiaksi ja liedejä saksaksi sekä Merikannon, Kuulan ja Sibeliuksen sävellyksiä. Lisäksi Kartano laulaa Jääkärin Morsiamen lauluja.

Jotkut ovat saattaneet kuulla Kartanoa sattumalta. Hän on nimittäin tuurannut sairastuneita sopraanoja Hämeenlinnan tilaisuuksissa. Edellisen kerran häntä kuultiin tuuraajana marraskuun lopussa.

– Ei ollut aikaa harjoitella, joten otin mukaan tarpeellisen määrän nuotteja, ja sitten mentiin. (HäSa)

Arja Kartanon Elämäni laulut -konsertti lauantaina 27.1. kello 14 raatihuoneessa.

Menot