Uutiset

Konserttituotanto siirtyy säätiölle pakettina päälliköineen päivineen

Aiempaa laajempi yhteistyö hämeenlinnalaisten musiikintekijöiden ja -tuottajien kesken on yksi Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön eduista, arvioi Hämeenlinnan kaupungin kulttuuripalveluiden tilaajapäällikkö Timo Koivu.

Säätiö ottaa ensi vuoden alusta vastuulleen kaupungin konserttitoiminnan järjestämisen, josta tähän asti on huolehtinut Verkatehdas.

Mutta miksi?
Kimmoke säätiöittämiseen on Jean Sibeliuksen juhlavuosi, jota juhlitaan ja juhlistetaan vuonna 2015. Koivun mukaan oli saman tien helpointa yhdistää kaikki konserttitoiminta ”yhden otsikon alle”.

-Tuntui hankalalta, että juhlavuoden järjestelyt ja muu konserttitoiminta olisivat erikseen. Verkatehdas ei ole kantanut huolta kaupungin koko musiikkitarjonnasta, kun taas säätiö voisi katsoa isompaa kokonaisuutta.

Tarkoituksena on virittää yhteistyötä kaupungin tukemien musiikin tekijöiden ja tuottajien kanssa alkajaisiksi yhteisin palaverein. Koivun mukaan seurakunnankin kanssa voitaisiin pohtia yhteisiä kuvioita.

Verkatehdas jatkaa ”yhteistyökonsertteja”

Käytännössä säätiöityminen tapahtuu niin, että kaupunki ei enää tilaa konsertteja Verkatehtaalta, vaan säätiöstä tulee Verkatehtaan asiakas. Säätiö vuokraa Verkatehtaalta tilan ja palvelut.

Suuri osa kaupungin maksamista konserteista järjestetään tulevaisuudessakin Vanaja-salissa, joten konserttiyleisön näkökulmasta tilanne ei juuri muutu.

-Pitkällä aikavälillä tämä voi lisätä ja monipuolistaa musiikkitarjontaa, arvelee Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor.

Tavallaan Verkatehdas käärii kasaan paketin nimeltä ”kaupungin konserttituotanto” ja ojentaa sen sellaisenaan säätiölle. Pakettiin kuuluu myös henkilökuntaa, kuten Verkatehtaan konserttipäällikkö Marke Vornanen.

-Tähänkin asti työtäni on ollut vastata nimenomaan julkisen sektorin konserttituotannosta. Se istuu yhtä hyvin säätiön kuin osakeyhtiönkin alle, Vornanen sanoo.

Astor arvelee, että rahallisesti tilanne ei juuri muutu. Tiivistäen voi sanoa, että rahat, joilla elämänlaatulautakunta tilasi konsertteja Verkatehtaalta, tulevat jatkossa säätiöltä Verkatehtaalle vuokrina.

Entä mitä Verkatehdas jatkossa puuhaa?

Muita konsertteja järjestetään kuten tähänkin asti. Kaupungin konserttituotanto eli julkisen palvelun konserttien tuottaminen on Astorin mukaan ollut vajaa kolmannes Vanaja-salin koko konserttitarjonnasta.

Verkatehdas järjestää yhä niin sanottuja yhteistyökonsertteja, joissa artisti ja Verkatehdas jakavat taloudellisen riskin. Astor ei usko viihdetarjonnan lisääntyvän uuden järjestelyn myötä.

Hallitus valittaneen kevään aikana

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, kaupunginhallitus valitsee kevään aikana säätiön hallituksen.

-Juhlavuoden budjettia pitäisi saada vielä tänä keväänä eteenpäin valtiolle, Timo Koivu huomauttaa.

Sibeliuksen juhlavuosi on päässyt opetus- ja kulttuuriministeriön suurtapahtumien listalle, jolla on muun muassa Turun kulttuuripääkaupunkivuosi. (HäSa)