Uutiset

Koomikko Esko ja johtaja Roine

Esko Roineella ei ollut koulupoikana mielessä juuri muita uravaihtoehtoja kuin teatteriala. Hetken aikaa tamperelaisen teatterisuvun vesa harkitsi perämiehen ammattia, mutta veri veti teatterikouluun. Myöhemmin Roine päätyi peräsimen varteen: hän on luotsannut johtajana kumpaakin Tampereen suurta teatteria.

Näyttelijä Roine siirtyi hallintopuolelle 1970-luvun lopulla. Teatterinjohtajan työn ohella hän on kuitenkin jatkanut koko ajan näyttelemistä. Roolit ovat painottuneet komedian puolelle.

– Jos on huumorintajuinen ihminen, niin esitettävästä hahmosta löytää usein jonkun koomisen piirteen, joka muilta saattaa jäädä huomaamatta. Sitä kautta niitä komediatehtäviä on tullut.

Maallikko saattaa kuvitella, että teatterinjohtajan homma on lokoisaa puuhaa. Todellisuus on kuitenkin erilainen.

– Yhteiskunta lyö toiseen käteen budjettiraamin ja toiseen käteen lyödään työehtosopimus. Siinä se liikkumavara sitten on.

– Lähinnä sitä vaan yrittää löytää semmoisia ratkaisuja, joilla budjetti toteutuisi ja saataisiin ne tarvittavat haulit himaan.

Työ on näytöksien rytmittämistä näytäntökaudelle, harjoitusmäärien pohdintaa, näyttelijöiden ja muun henkilökunnan sijoittelua eri projekteihin, näytelmien valintaa ja riskin ottoa.

– Menestysnäytelmää ei pysty etukäteen ennustamaan. Vaikka käytössä olisi Suomen parhaat näyttelijät ja ohjaajat, niin voi silti käydä kuin Espoon Bluesille jääkiekossa. Tiimin synnyttäminen ottaa oman aikansa.

Näyttelijä Roine ja teatterinjohtaja Roine käyvät välillä tiukkaakin vääntöä. Johtaja hakee kompromisseja ja näyttelijä painottaa taiteellista näkökulmaa.

– Johtaja Roine on alkanut ymmärtää näyttelijä Roinetta siinä, että emme me ole täällä vain suorittamassa jotain, vaan siinä pitäisi olla luovuuden aspekti aina mukana.

Teatterinjohtaja Roineen filosofia lähtee siitä, että verorahojen turvin toimivan teatterin on palveltava yleisöä.

– Teatterin tehtävä laajasti otettuna on viihdyttää ihmisiä, Roine muotoilee.

– Mutta aina ei tarvitse saada ihmisiä nauramaan, ajatusten herättäminenkin voi olla viihdyttävää, hän lisää.

Roine kertoo olleensa mukana Tampereen Teatterikesän seminaarissa, jonka aiheena oli, miten saada teatteriyleisö liikkeelle.

– Kuiskasin vieressäni istuneelle entiselle TTT:n johtajalle Jussi Helmiselle, että minä olen kyllä saanut yleisön helvetin hyvin liikkeelle, mutta suunta on väärä, ne menee ulos, Roine hekottaa.

Hän luottaa kuitenkin siihen, että tilanne korjaantuu ajan mittaan. Vastuuta on jakamassa apulaisjohtaja Riku Suokas, joka siirtyy TTT:n peräsimeen kesällä 2006. Roine on itse asiassa tätä nykyä enää puolipäiväinen toimitusjohtaja, ja Suokkaan rooli kasvaa koko ajan.

– Syksyllä 2006 siirryn freelancetaiteilijaksi, ja jos hengissä pysyn, niin näyttelijä Roineelle näyttää olevan luvassa töitä siitä eteenpäinkin, johtaja Roine kertoo.

Päivän lehti

29.5.2020