Uutiset

Kopit joutavat uusiokäyttöön

Muisto noin 15 vuoden takaa: mies nojasi puhelinkoppiin Helsingin keskustassa ja kailotti jonninjoutavia matkapuhelimeen.

Mikä juppi! Puhua nyt matkapuhelimeen, kun on yleisöpuhelinkin vieressä.

Kauan ei kulunut aikaa, kun useimmat alkoivat käyttäytyä kuin juppi. Puhelinkoppien ovet alkoivat käydä yhä harvemmin.

Hämeenlinnassa puhelinkopit ovat vähentyneet puoleen sitten koppien kulta-ajan. Kun ennen koppeja oli viitisenkymmentä, nyt niitä on 13.

Vuokra-alueilla vielä käyttäjiä

Puhelinkoppien parasta aikaa Hämeenlinnassa olivat vuodet 1995 ja 1996. Sen jälkeen alamäki jyrkkeni sitä mukaa, mitä yhä useamman taskussa soi kännykkä.

Puhelinteknikko Vesa Eronen Hämeen Puhelimesta kertoo, että ensimmäisenä käytön väheneminen näkyi kouluissa ja Parolan varuskunnassa eli siellä, missä kännyköiden ensimmäiset käyttäjät viettivät aikaansa.

Sairaalan puhelin oli pitkään kovassa käytössä. Sairaala on kuitenkin alkanut höllätä kännykänkäyttösääntöjään, ja yleisöpuhelimen käyttö on vähentynyt neljännekseen.

Kopit eivät juuri käytössä kulu. Keskustassa ovet käyvät harvoin. Sen sijaan vuokrataloalueilla puhelinkopeille on vielä käyttäjiä.

Ilkivalta on muuttanut muotoaan

Ilkivaltaa kopit joutuvat kokemaan alueella kuin alueella. Ennen vandaalit iskivät kyntensä puhelimeen ja varastivat koneesta rahat.

Nyt hajotetaan koppien lasit.

Ilkivalta on mennyt niin pitkälle, että Hämeen Puhelin ei korjauta kesällä rikottuja laseja lainkaan, vaan ainostaan poistaa säpäleenä olevan lasin.

– Ei ole järkeä vaihtaa, kun uusi hajotetaan samantien. Uusi lasi pannaan vasta syksyllä, kun rellestäjät rauhoittuvat, Eronen sanoo.

– Yleinen asenne tuntuu olevan, että yleisöpuhelinten kopit ovat vapaata riistaa.

Ilkivallan eli varastelun takia puhelinluetteloistakaan ei ole kopinkäyttäjälle enää apua. Luettelot poistettiin pari vuotta sitten.

Eronen uskoo, että syyllisiä ovat kännykkäihmiset. Heillehän ei luetteloita jaeta.

Saunaksi ja kasvihuoneeksi

Koppiin ei kannata mennä kolikon kanssa, koska soittaa voi enää ainoastaan valtakunnallisella puhelinkortilla.

– Ei kannattanut vaihtaa euroihin. Systeemin vaihtaminen olisi tullut niin kalliiksi, että kopit olisivat toimineet tappiolla, Vesa Eronen sanoo.

Kannattavaa koppien pitäminen ei ole ollut pariin vuoteen. Erosen mukaan radikaaleja päätöksiä eli kopeista luopumista ei ole päätetty tehdä – ainakaan toistaiseksi. Fakta kuitenkin on, että koska puhelimia ei käytetä, niitä ei kannata pitää.

Kopeille on kuitenkin ollut monipuolista uusiokäyttöä. Huonoimmassa kunnossa olevat on viety romuksi. Hyväkuntoisia myydään yksityisille ihmisille.

Eronen tietää, että koppeja on uusiokäytössä ainakin itsepalvelukirpputorin telineenä, kasvihuoneena ja saunana. Vain mielikuvitus on rajana, mutta vessaksi vanhaa koppia Eronen ei suostu myymään.

– Se olisi halveksuntaa yleisöpuhelimia kohtaan.