Uutiset

Koraani-uutinen varoittava esimerkki

Maailmanlaajuisesti arvostettu yhdysvaltalainen Newsweek julkaisi uutisen, jonka mukaan amerikkalaiset sotilaat ovat häpäisseet islamin pyhää kirjaa Koraania. Uutisen lähteenä olivat Pentagonin luottamuksellisten paperit, jotka kertoivat sotilaiden repineen Koraanista sivuja ja heittäneet niitä wc-pönttöön Kuubassa Guantánamon vankileirillä.

Koraanin kohtelu järkytti islamilaista maailmaa, missä ei sinänsä ole edes ihmettelemistä. Eivät kristitytkään tietenkään hyväksy Raamatun häpäisemistä. Islamilaiset eivät yksinomaan närkästyneet pienestä pätkäuutisesta. Koraanin kohtelusta syntyneissä väkivaltaisuuksissa on kuollut parisenkymmentä ihmistä. Yhdysvaltojen vastainen liikehdintä on ollut voimakasta varsinkin Afganistanissa ja Pakistanissa.

Seuraavaksi esiin astui Newsweekin päätoimittaja Mark Whitaker, joka totesi lausunnossaan, että Koraani-jutussa oli virheitä. Hän myös pyysi anteeksi mellakoiden uhrien omaisilta ja myös amerikkalaisilta sotilailta. Tällä liikkeellä Whitaker toivoi islamilaisten rauhoittuvan ja koko jutun kutistuvan epäonnisen lehden pieneksi virheeksi.

Newsweek on nöyrine selityksineen auttamatta myöhässä. Islamilainen liikehdintä jatkunee jo pelkästään siksi, ettei tieto Whitakerin anteeksipyynnöstä tavoita afgaaneja ja pakistanilaisia. Uutinen, oli se väärä tai oikeaan tietoon perustuva, saattaa jäädä elämään jopa vuosikausiksi.

Vaikka Newsweek olisi aidosti todennut uutisen tietolähteensä vääräksi, lehden päätoimittajan esiintyminen ei ole enää uskottavaa. Aivan perustellusti on syytä epäillä, että lehden päätoimittajaa painostettiin myöntämään uutinen virheeksi tai sitten hän halusi pahoittelullaan lopettaa Yhdysvaltain vastaiset väkivaltaisuudet.

Tilanne on tämä: Newsweekin uskottavuus luotettavana uutisen välittäjänä joutui väistämättä vaakalaudalle. Päätoimittajan siirto oli lähinnä epätoivoinen yritys pelastaa mikä vielä pelastettavissa oli. Pahoittelussa on vahvasti selittelyn maku. Lehden lukijat ja koko maailma ovat epätietoisia siitä, mitä Kuuban vankileirillä lopulta tapahtui.

Lisää selvityksiä Newsweekiltä tuskin on tulossa. Lehden mukaan ”hyvin perillä oleva amerikkalainen hallituslähde” on myös alkanut epäröidä pitääkö tieto Koraanin häpäisystä paikkansa. Newsweek ei kuitenkaan voi paljastaa tietolähdettään, joten keskustelu lähteen ja tietojen luotettavuudesta on Newsweekin lukijoiden näkökulmasta lähinnä varjonyrkkeilyä.

Yhdysvalloissa keskustellaan jo toimittajien lähdesuojan murtamisesta. Osa amerikkalaisista katsoo, että lehtien olisi paljastettava ainakin vääriä tietoja välittävät lähteensä. Ajatus on mahdoton, mutta paine media kohtaan on maassa kasvamassa.

Niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin lehdistö voi itse vaikuttaa asemaansa ja arvostukseensa. Newsweekin Koraani-juttu oli malliesimerkki tavasta, jolla lehdistö murentaa uskottavuuttaan oikean tiedon välittäjänä.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic