fbpx
Uutiset

Koreat sopivat uuden huippukokouksen syyskuulle Pjongjangiin

Etelä-Korean mukaan Etelä- ja Pohjois-Korea ovat sopineet, että maiden johtajien seuraava huippukokous pidetään Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa syyskuussa.

Kyseessä on Koreoiden johtajien kolmas tapaaminen ja ensimmäinen kerta vuosikymmeneen, kun Etelä-Korean presidentti vierailee Pohjois-Koreassa.

Etelä-Korean delegaatio on parhaillaan Pjongjangissa alustamassa presidentti Moon Jae-inin vierailua. Pohjois-Korean valtion uutistoimisto KCNA kertoo maan johtajan Kim Jong-unin vakuuttaneen delegaatiolle uudelleen sitoutumistaan ydinaseriisuntaan ja sanoneensa, että pohjoisen ja etelän pitäisi edistää hanketta yhdessä.

Presidentti Moonin lähettilään Chung Eui-yongin arvellaan vieneen Pjongjangiin Kimille osoitetun kirjeen, jossa Kimiltä odotetaan aiempaa sitovampia lupauksia ydinaseriisunnasta.

Pohjois-Korean ydinaseriisunta ei ole merkittävästi edennyt sen jälkeen, kun Kim tapasi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kesäkuussa Singaporessa. Esimerkiksi Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA raportoi elokuussa, ettei todellisia merkkejä Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta ole havaittavissa.

Ydinaseista luopuminen on edellytys rauhansopimuksen solmimiselle Koreoiden välille. Korean sota vaihtui aselevoksi vuonna 1953, mutta rauhansopimusta ei koskaan solmittu. Moon ja Kim ovat aiemmissa tapaamisissaan sitoutuneet edistämään rauhan solmimista maiden välille.

Asiasanat

Menot