Uutiset

Korkea ikä vaikeuttaa raskautta

Mitä vanhempi synnyttäjä, sitä suuremmat ovat raskauden riskit. Yli 40-vuotiailla naisilla erilaiset ongelmat raskauden kanssa ovat kaksinkertaiset verrattuna 25-29-vuotiaisiin.

Suomessa synnyttäjä on tätä nykyä keskimäärin 30-vuotias. Ensimmäisen lapsensa naiset saavat 28-vuotiaana. Joka kymmenes synnyttäjä on täyttänyt 35 vuotta. Kolme vuosikymmentä sitten synnyttäjät olivat keskimäärin kaksi ja puoli vuotta nuorempia.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa synnyttäjien ikää ei tilastoida, mutta näppituntuma osastolla on, että valtakunnallinen ikätrendi näkyy myös paikallisesti.

-Yli 40-vuotiaita synnyttäjiä on jonkin verran enemmän kuin 10 vuotta sitten, sanoo Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytysosaston osastonhoitaja Taina Lampu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan vanhimpien synnyttäjien riskejä ovat raskausdiabetes, istukan kiinnittymishäiriöt, ennenaikainen synnytys ja lapsen pienipainoisuus.

Erilaiset krooniset sairaudet ovat käyneet huomattavasti aiempaa yleisemmiksi vuosikymmenessä. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi astma, epilepsia, reuma ja kilpirauhasen vajaatoiminta. Eniten ovat yleistyneet haavainen paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti, jotka ovat nyt peräti 85 prosenttia yleisemmät kuin 2000-luvun alussa.

Vanha tai nuori kontrollikäynnille

Taina Lampu sanoo, että Hämeenlinnassa synnyttäjien korkean iän aiheuttamia ongelmia ei juuri näy tilastoissa.

-Pienipainoisia lapsia syntyy suunnilleen sama määrä kuin yleensä. Samoin suurikokoisia lapsia. Raskausajan diabetes on lisääntynyt, sitä on paljon, Lampu sanoo.

Koko Suomessa raskausajan diabetes on nykyään 22 prosenttia yleisempi tauti kuin 10 vuotta sitten.

Jos tuleva synnyttäjä on yli 40-vuotias – tai alle 18-vuotias – hänet lähetetään Kanta-Hämeessä kontrollikäynnille 37. raskausviikolla.

-Sikiötä ja äidin vointia seurataan äitiyspoliklinikalla, Taina Lampu kertoo.

Lampu huomauttaa, että synnytys on aina tietynlainen riski, mutta voi sujua aivan hyvin myös iäkkäällä synnyttäjällä, jos hän on terve.

Äidin kroonisilla taudeilla sen sijaan on yhteys vastasyntyneiden terveyteen, kertoo THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler helmikuun Suomen Lääkärilehdessä. Ennenaikaisen synnytyksen riski on suurentunut kaikissa yleisimmissä taudeissa.

Gisslerin mukaan olisi syytä analysoida, kuinka kroonisten tautien raskaudenaikaista hoitoa voitaisiin parantaa tulevaisuudessa. (HäSa)