Kolumnit Uutiset

Korkeakoulusta aivokasvainta hakemaan?

Mahtoiko Pink Floyd olla oikeassa laulaessaan, että emme tarvitse koulutusta?

We don’t need no education, sillä Tiede-lehti kertoi kesäkuun lopulla ruotsalaistutkimuksesta, jossa selvitettiin aivosyövän esiintyvyyttä eri koulutusasteilla.

Korkeakoulutetuilla miehillä oli pelkän peruskoulun käyneisiin verrattuna lähes viidenneksen korkeampi riski saada gliooma. Naisilla riski oli vielä pari prosenttiyksikköä korkeampi.

Gliooma on yksi yleisimmästä aivokasvaimista.

Tarkoittaako tämä, että koulutus on samassa kategoriassa kuin tupakka huulessa kulkeminen? Että pahanlaatuisia kasvaimia ja syöpää on luvassa.

Kannattaisiko minun siis lähteä aikakoneella kertomaan peruskoulun päättäneelle 16-vuotiaalle itselleni, että koulunkäynti on syytä jättää tähän?

Ei, en sanoisi niin. Tutkijatkaan eivät tiedä, mistä koulutuksen ja kasvaimien yhteys johtuu. Tiede-lehden jutussa huomautetaankin, että mahdollisesti riski liittyy koulutettujen henkilöiden elämäntapaan, ei itse koulutukseen.

Korkeakoulutus itsessään ei siis aiheuta aivokasvaimia, vaikka koulutuilla henkilöillä kasvaimia esiintyisikin useammin kuin kouluttamattomilla.

Lukuisat tutkimustulokset kertovat, mitkä asiat todennäköisesti lisäävät tai vähentävät syöpäriskiä. Esimerkiksi marjojen syöminen todennäköisesti ehkäisee paksusuolensyöpää (HäSa 3.7.2016).

Maailman terveysjärjestön alainen syöpätutkimuslaitos pudotti kahvin pois mahdollisesti syöpää aiheuttavien listalta (HS 15.6.2016). Tupakan karsinogeenisyys on yleisesti tiedossa.

Syöpää aiheuttavia aineita kutsutaan karsinogeeneiksi. Karsinogeenit ovat usein mutageeneja, eli aineita, jotka voivat aiheuttaa soluissa mutaatioita.

Terveyskirjasto Duodecimin artikkelissa selvitetään, että jos DNA-vaurio ei korjaudu, se voi johtaa pysyvään mutaatioon solussa. Tällöin mutaation paikka ratkaisee, onko siitä haittaa.

Tosin syövät saavat alkunsa useista muistakin syistä kuin karsinogeenisten aineiden aiheuttamien mutaatioiden vuoksi. Kyse on paljon myös epäonnen lotosta, jonka päävoitto eli sairastuminen voi osua kenen tahansa kohdalle.

Eli korkeakoulun penkiltä ei ainakaan syövän pelossa kannata pysyä poissa.