fbpx
Kolumnit Uutiset

Korkein oikeus mielisteli Venäjää

Monien suomalaisten mielestä Venäjän vankilaolot ovat siksi karmeat, että murmanskilaisen oikeusistuimen tutkintavankeuteen määräämät Greenpeacen 30 aktivistia tulisi vapauttaa tai ainakin päästää vapaalle jalalle odottamaan oikeudenkäyntiä.

Korkein oikeus (KKO) on toista mieltä Venäjän vankilaoloista.

Lausunnossaan 18. kesäkuuta KKO ei nähnyt estettä venäläis-kanadalaisen liikemiehen Oleg Galushkon luovuttamiseksi Venäjälle.

KKO myönsi, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on useissa ratkaisuissaan katsonut Venäjän vankilaolojen erityisesti tiettyjen tutkintavankiloiden ahtauden osalta loukkaavan Euroopan ihmisoikeussopimuksen 3. artiklan epäinhimillisen ja halventavan kohtelun kieltoa.

Ratkaisuista ei KKO:n mukaan voida tehdä kuitenkaan sellaista yleistä johtopäätöstä, että vankilaolot kaikissa vankiloissa loukkaisivat ihmisoikeussopimuksen 3. artiklaa.

– Sitä, että Galushko sijoitettaisiin Venäjällä ihmisoikeussopimuksen 3. artiklan vastaisiin vankilaoloihin, ei voida pitää niin ilmeisenä, että hänen luovuttamisestaan Venäjälle voitaisiin tällä perustella kieltäytyä, KKO katsoi.

Lausuntoa KKO:lta haki oikeusministeriö, joka päättää henkilön luovuttamisesta toiseen valtioon epäillyn rikoksen johdosta.

Galushko teki elämänsä virheen tullessaan helmikuussa Suomeen tapaamaan liikekumppaneitaan. Hän oli tottunut matkustamaan vapaasti, vaikka olikin kansainvälisen rikospoliisijärjestön Interpolin etsintäkuulutuslistalla.

Galushko pidätettiin Moskovan piirioikeuden antaman pidätysmääräyksen perusteella. Häntä epäillään omistamansa alumiinitehtaan tullimaksujen kavaltamisesta.

Galushko piti rikossyytettä poliittisena ja piti luovuttamista inhimillisesti kohtuuttomana, koska se merkitsisi luovuttamista sellaisiin olosuhteisiin, jotka eivät vastaa suomalaista käsitystä tutkintavankien kohtelusta.

Hän myös piti todennäköisenä, että Venäjällä odottava oikeudenkäynti olisi epäoikeudenmukainen.

Britanniassa ja Ranskassa tuomioistuimet eivät ole luovuttaneet rikoksista epäiltyjä Venäjälle huonojen vankilaolojen takia.

TV1:n MOT-ohjelmassa Galushko sanoi menettäneensä luottamuksen Suomen oikeusministeriön neutraaliuteen ja rehellisyyteen.

– Koko Suomen järjestelmä ja valtio, sekä hallitus että oikeusjärjestelmä, tähtää venäläisten kollegoidensa mielistelyyn. He haluavat niin kovasti miellyttää venäläisystäviään, että yksittäisen ihmisen kohtalo ei paina prosessissa yhtään mitään.

Myös Venäjän karkottama brittiläinen suursijoittaja William Browder oli järkyttynyt korkeimman oikeuden päätöksestä.

– Galushkon tapauksen tietäen en tulisi enää Suomeen enkä kehottaisi siihen ketään, jolla on ongelmia Venäjän kanssa. Lakimieheni ovat neuvoneet minua pysymään poissa siitä maasta.

jorma.virtanen@hameensanomat.fi

Menot