Uutiset

Korkki ja neula opastavat eksyneen kotiin

Turvallisuusohjeet teroitettava nuorten kalastajien mieliin

-Toivottavasti ei tule käyttöä, huokaavat Svante Roos, 9, ja Timo Jarmunen, 12, kieputellessaan siimaa sormiensa ympärille. Pojat ovat rakentamassa pulaan joutuneen kalastajan selviytymispakettia.

Yllättävää kyllä, pieneen filmirullaan mahtuu kaikki, mitä eksynyt kalastaja saattaa tarvita. Reilu metri siimaa, koukku ja paino avustavat ruokahuollossa, ja kymmenisen tulitikkua niputettuna raapaisupinnan palaan tekevät nuotion sytyttämisen helpoksi. Purkista löytyy vielä neula ja pala korkkia, jotka oikein käytettynä muuttuvat kompassiksi, joka näyttää tien kohti kotia.

Ilmoita, minne menet

Jotta selviytymispakettia ei tarvitsisi, teroitettiin Hämeenlinnan kalaseurojen nuorisokerhon kevään viimeisessä tapaamisessa nuorten mieliin turvallista vesillä liikkumista.

-Järki pitää olla aina mukana ja täytyy ilmoittaa minne menee, neuvoo kalatalouskonsulentti Janne Rautanen Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestöstä.

Ihan kuuroille korville eivät Rautasen opit ole kaikuneet.

-Pelastusliivi on tärkeä, tietää Mikko Pietilä, 10.

Kerran Mikolle oli vähällä käydä hassusti.

-Airo lähti hankaimesta, mutta onneksi kaveri istui veneen perässä ja sai napattua sen kiinni, Mikko muistelee.

Saalis parasta

Innokkaat nuorisokerhon kalastajat ovat jo aloittaneet kesän kalastuskauden. Svante Roos on ehtinyt napata syntymäpäivälahjaksi saadulla uistimellaan jo pienen hauenkin.

-Paha vaan, kun ne pienet pitää päästää pois.

Svantea ja Timoa houkuttavat kalastuksessa monet asiat, mutta yksi on yli muiden: se saalis.

Janne Rautasen mukaan kalastus onkin taas kasvattamassa suosioitaan. Ongelmana on kuitenkin opin siirtyminen.

-Nykyisten lasten vanhemmat ovat kasvaneet 1970- ja 80-luvuilla, jolloin kalastus ei ollut niin suosittua. Nykyvanhemmat eivät välttämättä osaa opettaa lapsiaan kalastamaan, Rautanen pohtii.

Mikko Pietilä on saanut oppinsa isältään. Mikon mielestä varmin tie hyvään kalasaaliiseen on ankkuroitua hyvän karikon kupeeseen ja muistaa olla hiljaa.

Mainos