Uutiset

Korko nousi ja noussee edelleen

Hämeenlinna 9.12.2006

Euroopan keskuspankki EKP teki sen, mitä odotettiin. EKP nosti ohjauskoron 3,5 prosenttiin, mikä on kaikkea muuta kuin miellyttävä uutinen muun muassa asuntolainaa ottaneille.

Ohjauskorko on noussut suunnilleen siihen tahtiin, kuin velkaa vilkuilevia on varoitettu. EKP hilasi korkoa ylöspäin jo kuudennen kerran vuoden sisällä. Tämä ei kerro kuitenkaan asiasta alkuunkaan tyhjentävästi koko totuutta, sillä korko on noussut sittenkin vain 1,5 prosenttiyksikköä.

Talouden asiantuntijoiden näkemyksen perusteella EKP vetää nyt hetken henkeä. Arvio voi paljastua kuitenkin myös toiveajatteluksi, sillä keskuspankin pääjohtajan Jean-Claude Trichet´n puheiden perusteella koron nosto on mitä ilmeisemmin edelleen EKP:n asialistalla.

Näin saattaa käydä: EKP nostaa ohjauskorkoa 3,5 prosentista heti vuodenvaihteen jälkeen. Asuntovelallisten kannattaa ottaa vakavalla mielellä huomioon tämä mahdollisuus suunnitellessaan joululahjojen ostoa.

Ratkaisevaa on ennen muuta euroalueen inflaation kehitys. Jos inflaation vauhti kiihtyy merkittävästi marraskuun 1,8 prosentista, EKP tuskin jää seuraamaan hiljaa sivussa, mitä tapahtuu vuoden 2007 alussa. Euroalueen korkotaso on tällä erää lievästi talouden kasvua elvyttävä.

EKP:n ratkaisuihin vaikuttaa tietysti paljon myös maailmantalouden ja ennen muuta Yhdysvaltain talouden kehitys.

Suomessa keskuspankin ohjauskoron nostamista on sekä karsastettu että pidetty tervettä talouskehitystä tukevana ratkaisuna. Asuntovelallisten ohella teollisuuden piiristä on kantautunut ”jo riittää koronnosto” -kannanottoja.

Koron nostamisesta on Suomessa, kuten monissa muissakin EU-maissa, perätty jarrua asuntojen hinnan kiistatta aivan liian kovalle kasvuvauhdille. Keinoa pitää purevana varsinkin Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos PTT.

Asuntojen hinnat ovat kallistuneet viime vuosina noin seitsemän prosentin vauhtia. Nyt PTT arvelee tuoreessa ennusteessaan, että vauhti hiipuu alle kahden prosentin. Ja – yllätys, yllätys – pääsyy kehitykseen on PTT:n mielestä korkojen nousu.

PTT:n näkemys lähes tihkuu toivoa. Korot ovat nousseet ja nousevat siis ilmeisesti edelleen, mutta onko EKP:n korkoa koskevilla ratkaisuilla sittenkään painavaa vaikutusta asuntojen hintojen kehitykseen?

PTT saattaa yliarvioida korkoaseen tehoa. Aivan varmasti koron nosto panee asunnon ostoa tai vaihtoa miettivät punnitsemaan aiempaa huolellisemmin suunnitelmiaan. Mutta on melkoisen rohkeaa väittää, että asuntojen hintojen nousuvauhti kutistuisi jopa pääkaupunkiseudulla lähivuosina alle kahden prosentin.

Asuntokauppaa ovat kuumentaneet monet muutkin tekijät kuin lainarahan tähän asti halpa hinta. Vuokralla asuminen on vuokralaisen näkökulmasta kallista ja suomalaiset myös panostavat aiempaa enemmän asumiseen, sen laatuun. Asuntomarkkinoilla eivät kysyntä ja tarjontakaan ole järin hyvässä tasapainossa.

Asuntokauppaa ovat kuumentaneet monet muutkin tekijät kuin lainarahan tähän asti halpa hinta.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic