Uutiset

Korkosuojaukset selvitetään pikaisesti

Hämeenlinnan Asunnot Oy:n hallitus käsittelee yhtiön lainoja ja niiden korkosuojauksia kokouksessaan tällä viikolla. Yhtiön toimitusjohtaja Matti Riekkola ei halua kommentoida mahdollisia epäselvyyksiä sitä ennen julkisuudessa.

-Me palataan tähän keskiviikon jälkeen. Yhtiön hallitus käsittelee tätä asiaa ja sen jälkeen sitten katsotaan, mitä tehdään, maanantaina kesälomaltaan palannut Riekkola toteaa.

Hämeenlinnan Asuntojen viimeisimmässä Kaupparekisteriin ilmoittamassa tilinpäätöksessä yhtiöllä oli pitkäaikaisia lainoja 39 miljoonan euron edestä. Sen sijaan erilaisia korkosuojauksia yhtiöllä oli 59 miljoonan euron edestä. Mikäli niistä olisi tuolloin luovuttu, suojauksista olisi aiheutunut 2,1 miljoonan euron tappiot.

Riekkolan mukaan korkosuojausasia on Hämeenlinnan Asuntojen hallituksen esityslistalla tällä viikolla sattumalta.

-Ei sen takia, että joku muu on innostunut asiasta. Meillä ylipäänsä käydään tiettyjä asioita tietyssä järjestyksessä lävitse. Niitä tsekkaillaan. Sen jälkeen sitten katsotaan asioita, Riekkola pyörittelee.


”Normaalia liiketoimintaa”

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Timo Saviniemi (kok.) ei ole paljon monisanaisempi.

-En ole ihan kauheasti pystynyt vielä sitä asianomaisten henkilöiden kanssa puimaan, koska toimitusjohtaja tuli tänään lomalta. Siinä mielessä en rupea yksityiskohtia kommentoimaan enkä näe sitä muutenkaan tarpeellisena, Saviniemi sanoo.

Hänen käsityksensä mukaan yhtiö on toiminut täysin normaalien liiketoiminnan lainalaisuuksien mukaisesti.

-Ainakaan minun tietämykseni mukaan siellä ei ole mitään epäselvyyksiä. Nämä, joihin tässä viitataan, ovat vain ja ainoastaan korkosuojaustoimenpiteitä. Ihan normaalia liiketoimintaa, jota yhtiön tuleekin harjoittaa turvatakseen oman toimintansa, Saviniemi uskoo.

Hämeenlinnan Asunnot ei ole siis käyttänyt samanlaisia riskialtiita korkojohdannaisia kuin Innopark?

-Nämä ovat ihan eri asioita, tällainen käsitys minulla on, Saviniemi sanoo.


”Yhdessä neuvoteltu”

Kaupungin talous- ja hallintojohtaja Ismo Uusitalo ei ole asiasta sen enempää perillä. Hän kehottaa kääntymään toimitusjohtaja Riekkolan puoleen.

-Minulla ei ole näiden yhtiöiden suojauksia, joten minun on mahdotonta kommentoida puoleen tai toiseen, että mitä meillä on. Matin näin tuossa aamulla ja hän sanoi, että heillä on yhtiön hallitus keskiviikkona, jolloin he käyvät nämä asiat läpi, Uusitalo vastaa.

Hän vahvistaa neuvottelevansa säännöllisesti kaupungin yhtiöiden lainoista ja korkosuojauksista ihan konserniohjeiden mukaisesti.

Onko riskialttiita korkojohdannaisia käytetty Innoparkin lisäksi kaupungin muissa yhtiöissä?

-Minulla ei ole sellaista tiedossa. En nyt muista, mikä tämä Asuntojen tapaus on, mutta yhdessä on käyty niitä kyllä läpi. Ainakin nämä, mitä nyt on otettu – Kantola ja jäähallit – ovat olleet ihan kiinteäkorkoisia, Uusitalo muistelee.

Myös Hämeenlinnan Asunnot on tehnyt viime aikoina uusia korkosuojauksia.

Tämän vuoden kesäkuussa kaupunginhallitus siunasi yhtiön esityksen 24 miljoonan euron koron- ja valuutanvaihtosopimuksesta. Tuolloin oli kyse siitä, että yhtiö muutti vuonna 2002 Nordeasta ottamansa eurolainan Ruotsin kruunun arvoiseksi. Yhtiö laski säästävänsä toimenpiteen vuoksi lainakustannuksissa vuosittain 0,28 prosenttia. (HäSa)