Kolumnit Uutiset

Körö körö kauppaan …

Tänä jouluna suomalaisilla on ainutkertainen tilaisuus luoda uusia perinteitä. Jos aattoillan ylensyönniltä tai –juonnilta joulupäivän aamusella toipuu jalkeille, ainoa vaihtoehto ei enää ole körötellä joulukirkkoon. 

Evankeliumi paimenineen ja taivaallisine sotajoukkoineen on kuultu ennenkin. Jos pappi ei avaa tarinaan uutta näkökulmaa tai pyhäkön tunnelma ei puhuttele, nokkelat kauppiaat tarjoavat oivan vaihtoehdon. Tule ostoksille!

Kauppojen aukioloajat ovat vapautuneet. Kaikki puodit eivät toki palvele jouluna, mutta monet S- ja K-marketit ja liuta pikkukauppoja avaavat jo ennen puoltapäivää.

Uusi komento ei tarkoita, että kaupat on pidettävä aina auki. Huomenna vain osa palvelee ja niissä testataan pyhäkaupan tulevaisuutta.

Asiakas on kuningas ja hänestä riippuu paljon. Yleensä kauppiaat varovat ärsyttämästä kuningastaan, mutta tänä vuonna jokunen on sitäkin yrittänyt.

Saksalainen Lidl suututti MTK:n ja munantuottajat häätämällä hyllyistään suositut virikehäkkien munat. Eettisen pesun jälkeen vain luomu ja vapaiden kanojen munat saavat armon.

Stockmann aiheutti melkoisen pärskeen suomenruotsalaisten ankkalammessa lopettamalla ruotsinkielisen asiakaskirjeen julkaisun. 

Voi härregud sentään, nyt kultahammasrannikon bättre folk joutuu syynäämään kalvkotlettiensa ja kråkbärglöginsä tarjoukset suomen kielellä.

 

Vakavimmin kuningas kuluttajaa ärsytti Sokos. Siellä joku ties minkä herätyksen saanut päällikkö päätti poistaa turkikset valikoimista. Linjausta perusteltiin eläinten oikeuksilla ja niin rapa päin turkisalaa oli heitetty.

Kun ratkaisusta nousi pieni häly, S-ryhmästä ilmoitettiin suulla suuremmalla, että turkiskauppa jatkuu, jos kysyntää on.

Vahinko oli jo tapahtunut, selittely maistui astialle. Kenties Sokos kuvitteli saavansa uusia omistajajäseniä kettutytöistä ja heidän hengenheimolaisistaan, mutta se on utopiaa. Tarhauksen vastustajat eivät hanki kamppeitaan kalliiksi tiedetystä Sokoksesta, vaan kirpputoreilta.

Monet tarhaajat ja halpuuttamiseen suivaantuneet tuottajat taittoivatkin S-korttinsa. Heitä on koko ostovoimasta sangen vähän, mutta alueellisesti he ovat merkittävä joukko.

Suurin vahinko osuuskaupoille koituukin siitä, että vauraat vakiasiakkaat, minkkiturkeissaan viihtyvät elintasorouvat eivät enää tunne olevansa ollenkaan tervetulleita Sokokseen. 

Heillä on millä mällätä, mutta nyt he menevät sinne, missä turkiksia ymmärretään ja jopa arvostetaan.

Vaikka kauppa sai pitkän mankumisen vapaat aukiolonsa, ei kuluttajakaan kädetön ole. Kenenkään ei ole pakko luoda uutta jouluperinnettä. Jos kassakoneet eivät huomenna kilkata eivätkä visat vingu vinhasti, keskusliikkeissä osataan tehdä johtopäätökset.

Mikäli me tavalliset ihmiset emme pyhitäkään kauppapäivää, vaan lepo- ja pyhäpäivämme, notkea kauppa kyllä mukautuu tilanteeseen.

Ainakin perheenäidit ovat saaneet jouluviikon ostoksista koko lailla tarpeekseen. Tuskin heille jouluaamuna tulee ensimmäisenä mieleen sännätä kauppaan. 

Ikijanoisilla juhla puolestaan jatkuu, kun virvoittavaa olutta saa jo aamupäivällä.

Jukka Viitaniemi
viitaniemet@pp.inet.fi
Kirjoittaja on ansaittuja eläkepäiviään viettävä Hämeen sanomien pitkäaikainen toimittaja.

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic