fbpx
Uutiset

Koronarajoitteita rikotaan ulkoiluttamalla rapuja ja vuohia – rangaistukset vaihtelevat kovista sakoista häpeätuomioihin

Käsitys rikoksen vakavuudesta ja sopivasta rangaistuksesta on hyvin erilainen eri puolilla maailmaa.
Jammun and Kashmirin poliisit pakottivat karanteenimääräystä rikkovia ihmisiä seisomaan maahan piirrettyjen ympyröiden sisällä. Kuva: epa08320842
Jammun and Kashmirin poliisit pakottivat karanteenimääräystä rikkovia ihmisiä seisomaan maahan piirrettyjen ympyröiden sisällä. Kuva: epa08320842

Koronaviruksen leviäminen on aiheuttanut erilaisia toimia ympäri maailmaa. Eroja on myös siinä, miten maat valvovat rajoitteita. Keinot vaihtelevat sakottamisesta voimakeinoihin ja häpäisyyn.

Intian pääministeri Narendra Modi määräsi maaliskuun loppupuolella koko maan kolmen viikon karanteeniin ja 1,3 miljardin ihmisen pysymistä kotona valvotaan tiukasti. Poliisin valikoimaan kuuluu erilaisia rangaistuksia intialaisten pitämiseksi kurissa. Seurauksena voi olla esimerkiksi ruumiillisia kurituskeinoja.

Kotoa luvatta poistuneita on muun muassa seisotettu tukalissa asennoissa, kertovat Reuters ja Times of India. Jotkut ovat joutuneet tekemään kyykkyjä korvistaan pidellen, toiset seisomaan pää alaspäin ja kädet kiedottuna jalkojen ympärille.

Jammun ja Kashmirin alueella poliisi on pakottanut karanteenikieltoa rikkovat kyykistelemään maahan piirretyissä ympyröissä muistutukseksi riittävästä sosiaalisesta etäisyydestä.

Pohjois-Intian Meerutin kaupungissa poliisi on turvautunut häpeärangaistukseen. Kieltoa rikkoneet ovat joutuneet pitelemään kylttejä, jotka kertovat: “Minä olen koronaviruksen ystävä” tai “Olen yhteiskunnan vihollinen”, kertoo uutistoimisto Reuters.

Poliisi on kuvannut kylttejä piteleviä ihmisiä ja jakanut heidän kuviaan Twitterissä. “Jotkut ihmiset eivät välitä yhteiskunnan turvallisuudesta”, kertoo erään kuvan saateteksti.

Intialainen poliisi oli pukeutunut koronavirusta muistuttavaan kypärään lisätäkseen tietoisuutta viruksesta. Pääministeri Narendra Modi määräsi koko maan karanteeniin kolmen viikon ajaksi 24. maaliskuuta alkaen. Kuva: epa08336842
Intialainen poliisi oli pukeutunut koronavirusta muistuttavaan kypärään lisätäkseen tietoisuutta viruksesta. Pääministeri Narendra Modi määräsi koko maan karanteeniin kolmen viikon ajaksi 24. maaliskuuta alkaen. Kuva: epa08336842

“Ampukaa kiellon rikkojat”

Äärimmäisiin keinoihin on ryhdytty muuallakin. Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte varoitti keskiviikkona, että koronaviruspandemian takia määrätyn ulkonaliikkumiskiellon rikkojat saattavat tulla ammutuksi, mikäli aiheuttavat hankaluuksia, kertoo Reuters.

Televisioidussa puheessaan Duterte sanoi, että sääntöjen noudattaminen ja karanteenissa pysyminen on elintärkeää.

– Määräykseni poliisille ja armeijalle… jos ongelmia ilmenee, ja jos he vastustelevat ja vaarantavat henkenne, ampukaa heidät kuoliaaksi.

– Tuliko tämä selväksi? Kuoliaaksi. Hankaluuksien aiheuttamisen sijaan minä hautaan teidät, Duterte kertoi Reutersin mukaan.

Duterte antoi lausunnon sen jälkeen, kun media kertoi häiriöistä ja useista pidätyksistä pääkaupunki Manilan köyhillä alueilla. Asukkaat protestoivat riittämättömän ruoka-avun takia.

Kansallisen poliisin päällikkö kommentoi torstaina, että ketään ei aiota ampua.

Kymmenien tuhansien eurojen sakot

Ruumiillisten rangaistuksen sijasta monissa maissa koronarajoitteita rikkovia uhkaavat tuntuvat sakot.

Australiassa sakkojen suuruus vaihtelee eri puolilla maata. Joillain alueilla voi olla luvassa jopa vankeustuomio.

Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa rajoitteiden rikkomisesta voi seurata tuhansien eurojen sakot tai jopa kuusi kuukautta vankeutta, kertovat televisioyhtiö ABC News ja BBC.

Tiettävästi suurimman sakkorangaistuksen uhka on Länsi-Australiassa, jossa rangaistus voi olla niinkin ankara kuin 50 000 Australian dollaria (vajaat 28 000 euroa) tai peräti 12 kuukautta vankeutta.

Ravun kanssa lenkille

Edes Euroopan maiden kesken ei vallitse yhtenäistä linjaa siitä, miten koronavirusta vastaan pitäisi toimia.

Ruotsissa elämä jatkuu tavanomaisempana kuin useimmissa muissa Euroopan maissa. Sen sijaan esimerkiksi Italiassa karanteenin rikkoja voi saada jopa kolme kuukautta vankeutta, kertoo BBC.

Euroopassa ulkonaliikkumiskiellon rikkomisesta saa kovia sakkorangaistuksia ainakin Espanjassa. Tiedot mahdollisten sakkojen suuruudesta vaihtelevat, mutta useiden lähteiden mukaan sakkorangaistus voi olla jopa kymmeniä tuhansia euroja. Monen lähteen mukaan mittavimmat rangaistukset voivat kohota 30 000 euroon.

Poliisi valvoo ulkonaliikkumiskieltoa tarkasti. Politico-verkkolehden mukaan koiraa saa ulkoiluttaa. Muiden lemmikkien ulkoiluttaminen sen sijaan ei ole sallittua. Lisäksi kaikenlainen harjoittelu ulkona on kielletty.

Sakot tai vähintään varoitus voi rapsahtaa, jos yrittää polkea töihin pyöräillä tai ulkoiluttaa esimerkiksi vuohta, kanaa tai rapua, joita kaikkia on yritetty viedä kävelylenkille.

 

Korjaus 2.4. klo 18.34: Otsikossa kilpikonna korjattu ravuksi.

Menot