fbpx
Uutiset

Koronarajoitusten vastustajat houkuttelevat nyt poliiseja mukaan toimintaansa – poliisitarkastaja ei usko poliisien liittyvän liikkeeseen

Suomessa vaikuttaa koronatoimia kritisoivien ihmisten epämääräinen verkosto, joka haluaa saada toimintaansa mukaan poliiseja ja muita turvallisuusalan henkilöitä. Poliisitarkastaja ei usko, että verkosto kerää poliisien keskuudessa kannatusta Suomessa.
Artisti James Nikander piti puheen Tampereella "Police For Freedom" -tapahtumassa, jossa kritisoitiin hallituksen koronatoimia ja erityisesti koronarokotteita. Suomen terveysviranomaiset ovat kuitenkin arvioineet Suomessa myyntiluvan saaneiden koronarokotteiden hyödyt rokotteiden haittavaikutuksia huomattavasti suuremmiksi. Kuva: Julia Blomqvist

Viisi mielenosoittajaa seisoo Tampereen Keskustorin kivisellä tasanteella valkoiset naamiot kasvoillaan ja haalarit yllään syksyisenä viikonloppuna. Kyseessä on “Police For Freedom” -nimisen verkoston ensimmäinen mielenilmaus Suomessa.

“Police For Freedom” kertoo olevansa kansainvälinen koronarajoituksia arvosteleva verkosto tai liike.

Verkoston usein anonyymissä toiminnassa on järjestäytynyttä yhteiskuntaa hajottavasta hybridivaikuttamisesta tuttuja piirteitä. Se esimerkiksi käyttää poliisin nimeä kyseenalaisella tavalla ja yrittää houkutella poliiseja mukaan vastustamaan koronarajoituksia. Liikkeellä on sen verkkosivujen mukaan jaostoja eri puolilla Eurooppaa sekä muun muassa Yhdysvalloissa, Australiassa ja Kanadassa.

Verkoston omilla viestikanavilla väitetään, että sen toiminnassa on ulkomailla mukana myös poliiseja, joiden nimiä ja kuvia on julkistettu sen tiedotuskanavissa.

“Police For Freedom” -verkostolla on oma Suomen koordinaattorinsa. Hän on Henna Maria Vermeulen, jota kuvaillaan rauhanaktivistiksi ja muinaisten parantamismenetelmien harjoittajaksi.

Lännen Media ei tavoittanut Vermeulenia kommentoimaan “Police For Freedom Suomi” -verkoston toimintaa tai keitä verkostoon Suomessa kuuluu. Verkoston suomalaisella Facebook-sivustolla on kuitenkin yli 1 600 tykkäystä.

Vermeulen toivotti huhtikuussa julkaistulla Youtube-videolla poliisit ja muut kansalaisten turvallisuutta valvovat ihmiset liittymään mukaan toimintaan.

– Olemme jo saaneet yhteydenottoja kiinnostuneilta poliiseilta ja järjestömme on otettu todella hyvin vastaan, hän väittää videolla.

Vermeulenin mielestä koronarajoitukset ovat alkaneet rikkoa Suomessa kansalaisten perusoikeuksia, kuten sananvapautta, kun ihmisten kokoontumista on korona-aikana rajoitettu koronapandemian leviämisen estämiseksi.

“Police For Freedom Suomi” on jakanut Facebook-sivuillaan Suomen poliiseille vetoomuksen, jossa se pyytää epäsuorasti poliiseja katsomaan läpi sormien, mikäli joku rikkoo koronarajoituksia.

– Pyydämme teitä tekemään yhteistyötä kansalaisten kanssa käyttämällä empatiaa ja tarkkaa harkintaa niissä tilanteissa, missä tunnette olevanne velvollisia noudattamaan teille annettuja covid-19-määräyksiä, liikkeen Facbook-sivuilla jaetussa vetoomuksessa sanotaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


“Police For Freedom” -tapahtumassa vastustettiin koronapassia, joka mielenosoittajien mielestä syrjii niitä kansalaisia, jotka eivät koronarokotetta ole halunneet tai pystyneet ottamaan. Kuva: Julia Blomqvist

Poliisi luottaa omiinsa: “Vaikea ottaa millään tavalla tosissaan”

Rivipoliisit vaikuttavat loistavan poissaolollaan Tampereen Keskustorilla järjestetyssä mielenosoituksessa, lukuun ottamatta poliiseja, jotka valvovat etäällä mielenosoitusta.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Konsta Arvelinin tiedossa ei ole, että suomalaisia poliiseja olisi liittynyt “Police For Freedom” -verkoston toimintaan.

– Sitä että perustetaan Suomeen verkosto, joka houkuttelee toimintaansa mukaan rivipoliiseja, on millään tavalla vaikea ottaa tosissaan, hän sanoo.

– Verkostossa tunnutaan ajattelevan, että poliisi toimii koronakriisissä valtiovallan käsikassarana valvoessaan koronarajoitusten noudattamista, jotka verkoston mielestä polkevat kansalaisten perusoikeuksia, hän jatkaa.

Arvelinin mukaan viranomaisen näkökulmasta tilanne näyttää kovin erilaiselta.

– Koronarajoitukset ovat osa kansanvaltaa, koska ne ovat demokraattisesti valitun eduskunnan tekemiä päätöksiä, Arvelin sanoo.

Poliisi ei ole Arvelinin mukaan kokenut tarpeelliseksi puuttua verkoston toimintaan.

– Poliisi-sana ja muut poliisi-johdannaiset eivät ole mitään rekisteröityjä tavaramerkkejä, joihin ei liity mitään aineetonta varallisuusoikeudellista suojaa, toisin kuin poliisin tunnuskuviin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kasvonsa naamioilla peittäneet viisi henkilöä seisoivat puheiden ajan yleisön edessä käsissään kyltit, joissa otettiin kantaa koronarajoituksiin. Kukaan heistä ei näyttänyt naamaansa yleisölle. Kuva: Julia Blomqvist

Kasvonsa naamioilla peittäneet viisi henkilöä seisoivat puheiden ajan yleisön edessä käsissään kyltit, joissa otettiin kantaa koronarajoituksiin. Kukaan heistä ei näyttänyt naamaansa yleisölle. Kuva: Julia Blomqvist

Kaikki poliisin luottamusta hyödyntävä toiminta ei siis johda rikosvastuuseen, vaikka toiminta itsessään voisi olla moraalisesti kyseenalaista.

Arvelinin mukaan erilaisten liikkeiden toimintaan puuttumiseen on Suomessa korkea kynnys, koska yhdistymis- ja sananvapaus ovat kansalaisten perusoikeuksia, joita on tärkeä kunnioittaa.

Mielenosoittajien joukossa myös nuorten idoli

Tampereen Keskustorilla lokakuun lopussa järjestettyyn “Police For Freedom” -mielenosoitukseen on saapunut poliisin arvion mukaan noin 400 kuulijaa.

Mielenosoittajien joukossa on kaikennäköisiä ihmisiä: naisia ja miehiä, nuoria ja vanhoja. Osa on tullut paikalle pienten lasten kanssa.

Mielenosoittajia vaikuttaa ulkoisesti yhdistävän ainoastaan se, ettei juuri kenelläkään ole kasvomaskia väkijoukossa. Sen sijaan osalla mielenosoittajista on päässään Suomi-pipot ja yleisössä liehuu useita siniristilippuja.

“Police For Freedom” -mielenosoittajien joukossa on myös yksi henkilö, joka on osalle suomalaisista tuttu. Hän on rap-artisti James Nikander, joka tunnetaan paremmin artistinimellä Musta Barbaari.

Nikander tuli tunnetuksi vuonna 2013 julkaistulla Salil eka salil vika -kappaleella, jonka kantaaottavat sanat käsittelevät tummaihoisten miesten kokemusmaailmaa.

Mutta Keskustorille Nikander ei ole tullut räppäämään, vaan kertomaan näkemyksensä koronatoimista.

– Olen täällä koska koen, että meitä huijataan ja meitä pidetään panttivankeina täysin turhaan. Nyt ei ole kyse mistään terveydestä, vaan kyse on kontrolloinnista, Nikander perustelee osallistumistaan Lännen Medialle.

Nikander piti tapahtumassa yleisölle myös puheen, jossa hän kyseenalaisti koronarokotteiden turvallisuuden ja tarpeellisuuden erityisesti lapsille.

Lasten koronarokotteet huolestuttavat

Mielenosoittajat kritisoivat Keskustorilla hallitusta ja asiantuntijoita koronarajoituksista, joita ei heidän – toisin kuin tieteen, viranomaisten ja kansan enemmistön – mielestä tarvita.

Myös media saa mielenosoittajilta ankaraa kritiikkiä – media on virus, lukee yhden kasvonsa peittäneen mielenosoittajan kyltissä.

Mielenosoittajia näyttävät huolettavan erityisesti lasten ja nuorten koronarokotukset.

– Olen huolissani ihan kaikista ihmisistä. Aikuiset on kohta jo menetetty, mutta lapset voitaisiin vielä pelastaa, kommentoi Hemmo Silvolaksi esittäytyvä mies.

Iältään 5–11-vuotiaita lapsia ei vielä rokoteta Suomessa koronavirukselta. Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä (KRAR) kokoustaa asiasta joulukuun alussa.

– On vaikea sanoa, koska 5–11-vuotiaiden rokottaminen olisi mahdollista, koska on niin monta ehtoa, joiden pitää täyttyä ennen kuin siihen ryhdytään, kertoo asiantuntija, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Lännen Medialle.

Kadulla Silvola puolestaan uskoo, että rokotteiden perimmäinen tarkoitus on vähentää syntyvyyttä.

Tieteellistä näyttöä Silvolan peloille ei ole, vahvistaa Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet.

– Tutkimuksissa ei ole saatu mitään viitteitä siitä, että Suomessa hyväksytyt koronarokotteet aiheuttaisivat lapsettomuutta. En oikein tiedä, mistä tämä huhu on saanut alkunsa, hän ihmettelee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


“Police For Freedom” -liikkeen järjestämään marssiin “ihmisyyden puolesta” osallistui 30. lokakuuta poliisin arvion mukaan noin 400 henkilöä. Kuva: Julia Blomqvist

Yksittäisiä lääkäreitä on liittynyt vastarintaan

Suomalaisten poliisien liittyminen koronatoimia vastustavaan verkostoon voi tuntua absurdilta ajatukselta, mutta lääkäreitä koronarokotuksia ja -toimia vastustavaan toimintaan on kuitenkin liittynyt.

Pelastetaan Suomen lapset -verkkosivuston mukaan myös pieni joukko suomalaisia lääkäreitä on allekirjoittanut adressin, jossa vastustetaan lasten ja nuorten koronarokotuksia.

Tiistaihin mennessä adressin oli allekirjoittanut yhteensä 36 lääkärinä esiintyvää henkilöä. Lännen Media ei ole pystynyt varmistamaan allekirjoitusten todenperäisyyttä. Nimestään huolimatta sivustolla ei ole yhteyttä arvostettuun Pelastakaa lapset -kansalaisjärjestöön.

Joka tapauksessa adressin allekirjoittaneiden lääkäreiden määrä on pieni suhteessa Suomen lääkäreiden kokonaismäärään. Lääkäriliiton vuoden 2019 vuositilaston mukaan Suomessa oli vuonna 2018 yli 30 000 laillistettua lääkäriä.

Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Kati Myllymäen mukaan adressi on kerännyt liitossa osakseen suurta ihmetystä.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijoissa sekä sairaanhoitopiirien infektio- ja teho-osastolääkäreissä on Suomen parhaat asiantuntijat. Totta kai me Lääkäriliiton päätöksenteossa olevat lääkärit luotamme heihin, Myllymäki sanoo.

Vaikka vetoomusta mainostetaan lääkäreiden vetoomukseksi, ylivoimaisesti useimmin adressin nimien yhteydessä ilmoitettuja tutkintoja ovat sairaanhoitaja tai lähihoitaja.

– Nämä oman elämänsä epidemiologit ja virologit kaivavat, jostakin tuolta sosiaalisen median syövereistä, jonkun toisinajattelijan näkemyksen ja ottavat sen totuutena, Myllymäki sanoo.

“Tanssi vapaudelle”

Tampereen Keskustorille kerääntyneet mielenosoittajat tuntuvat olevan varmoja omasta totuudestaan.

Koronarokotteet vaikuttavat mielenosoittajista olevan haitallisia ja koronarajoitukset kansalaisia eriarvoistavia.

Useiden puheiden jälkeen on kuitenkin aika iloita, kun mielenosoittajat kutsutaan yhteistanssiin. Ihmiset hymyilevät, hyppivät ja nauravat, kun kaiuttimista soi Bee Gees -yhtyeen kappale You Should Be Dancing, sinun pitäisi tanssia.

Sen jälkeen mielenosoittajat marssivat Tampereen keskustan läpi “ihmisyyden puolesta”.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Suojelupoliisi seuraa ja analysoi yhteiskuntarauhaa horjuttavia liikkeitä. Kuvassa Supon päämaja Helsingin Punavuoressa. Kuva: Emilia Kangasluoma

Suojelupoliisi seuraa ja analysoi yhteiskuntarauhaa horjuttavia liikkeitä. Kuvassa Supon päämaja Helsingin Punavuoressa. Kuva: Emilia Kangasluoma

Supo: “Koronatoimia vastustaa pieni taustoiltaan kirjava joukko”

Suojelupoliisi seuraa kansallista turvallisuutta uhkaavia ilmiöitä. Toistaiseksi Supo ei koe uhkana koronatoimia vastustavia henkilöitä.

– Toistaiseksi koronatoimien vastustukseen liittyvät lieveilmiöt ovat olleet enemmän yleiseen järjestykseen liittyviä ja ovat siten paikallispoliisin vastuulla, sanoo Supon viestintäasiantuntija Anni Lehtonen.

Supon näkemyksen mukaan koronatoimia vastustaa pieni taustoiltaan kirjava joukko. Vastustuksen kohteita ovat olleet rajoitukset, maskit ja rokotteet. Mielenosoitukset eivät ole saaneet laajemmin vastakaikua kansalta, joka pääosin luottaa terveysviranomaisiin ja suosituksiin.

Supo seuraa koronakriittistä liikehdintää.

– Koronarajoituksiin liittyviä levottomuuksia on nähty useissa Euroopan maissa pandemian aikana. Osassa on ollut viitteitä, että ääriliikkeet pyrkivät hyödyntämään turhautumista pitkään jatkuneisiin koronarajoituksiin. Suomessa vastakkainasettelu ei ole toistaiseksi ollut yhtä jyrkkää, Lehtonen sanoo.

– Ei ole kuitenkaan täysin poissuljettua, että yksittäinen henkilö inspiroituu radikaalista ajattelumaailmasta.

Menot