fbpx
Uutiset Helsinki

Koronarokotteen ykkösannoksia annettu aiempaa vilkkaammin, syynä todennäköisesti koronapassi – Ravintolarajoituksia jatketaan marraskuun puoleenväliin

Valtioneuvosto on jatkanut ravintoloiden toimintaa rajoittavan asetuksen voimassaoloa marraskuun puoliväliin saakka. Kanta-Häme on edelleen kiihtymisvaiheessa, eli ravintolarajoituksia ei ole. Koronarokotteen ykkösannoksissa näkyy suuri nousu alle 35-vuotiaissa.
STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki (vas), THL:n ylilääkäri Otto Helve ja THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio STM:n ja THL:n rokotustilannetta käsittelevässä tilannekatsauksessa Helsingissä torstaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto
STM:n johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki (vas), THL:n ylilääkäri Otto Helve ja THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio STM:n ja THL:n rokotustilannetta käsittelevässä tilannekatsauksessa Helsingissä torstaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Koronaepidemian valtakunnallinen kasvu on Suomessa pysähtynyt, mutta alueelliset erot ovat suuria, kerrottiin torstaina Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotustilaisuudessa.

Suomessa raportoitiin torstaina neljä uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta edellispäivään verrattuna. Uusia koronavirustartuntoja vahvistettiin 673.

Kaksi koronarokoteannosta on saanut 78 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä suomalaisista, kertoi johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä.

Myönteistä on Kontion mukaan se, että kahdella viime viikolla on annettu enemmän ensimmäisiä koronarokoteannoksia kuin kolmella edeltävällä viikolla. Kontion mukaan nousu voi johtua koronapassista, sillä kahden viime viikon aikana ei ole tapahtunut juuri muita muutoksia

–  Alle 35-vuotiaissa nähdään suurin nousu uusissa ykkösannoksissa, joten todennäköisesti koronapassilla on tässä tekoa, Kontio sanoi.

Toisia annoksia on viime viikkoina annettu aiempaa vähemmän.

Nykyisen arvion mukaan 80 prosentin rokotuskattavuus on mahdollista saavuttaa marraskuun alussa, jos rokotuskattavuuden nousu ei hidastu.

THL:n ylilääkärin Otto Helven mukaan 80 prosentin rokotuskattavuusrajan saavuttaminen ei vielä riitä, vaan tavoitteena on selvästi yli 80 prosentin kattavuus. Tässä tilanteessa toivotaan, että kaikki, joilla on mahdollisuus, hankkisivat rokotteen, Helve painotti.

Erikoissairaanhoidon kuormitus laskenut hieman

Erikoissairaanhoitoon joutumisen riski on Suomessa edelleen selvästi suurempi rokottamattomilla kuin kaksi kertaa rokotetuilla.

Kahden viime viikon aikana 50–69-vuotiaat rokottamattomat ovat joutuneet erikoissairaanhoitoon koronataudin vuoksi yli 50 kertaa useammin kuin rokotteen saaneet.

Johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä kertoi, että varsinkin erikoissairaanhoidon osastoilla kuormitus on kääntynyt hieman laskuun.

Viime viikolla tehohoitoon tuli 22 uutta potilasta, mikä on 7 vähemmän kuin edellisellä viikolla. Uutta on se, että koronapotilaita on teho-osastoilla nyt koko ajan.

Hengityskoneet STM:ltä ja Huoltovarmuuskeskukselta

Baltian maissa koronatartunnat ja covid-19-tautiin liittyvät kuolemantapaukset ovat lisääntyneet viime viikkoina. Voipio-Pulkin mukaan Latvialta on tullut EU-tason avunpyyntö, jota myös Suomessa ryhdyttiin käsittelemään keskiviikkona.

Pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka sisäministeriöstä kertoi torstaina iltapäivällä STT:lle, että Suomi tarjoaa Latvialle kuutta hengityskonetta. Toimitusaikataulu on nopea.

–  Varmasti muutaman vuorokauden sisällä, jos Latvia hyväksyy tarjouksen, Kohvakka sanoi.

Viisi hengityskoneista saadaan Kohvakan mukaan STM:n varmuusvarastosta ja yksi Huoltovarmuuskeskukselta. Lisäksi Latvialle tarjotaan mahdollisesti pientä määrää suojavarusteita tai vastaavia. Asiasta kertoi ensin MTV.

Ravintolarajoitukset jatkuvat marraskuun puoliväliin

Valtioneuvosto on jatkanut ravintoloiden toimintaa rajoittavan asetuksen voimassaoloa marraskuun puoliväliin saakka, kertoi sosiaali- ja terveysministeriö torstaina.

Rajoitukset jatkuvat Varsinais-Suomen, Satakunnan, Päijät-Hämeen, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Uudenmaan maakunnissa. Näillä alueilla anniskelu on sallittu keskiyöhön asti ja ravintolat saavat olla auki yhteen yöllä. Myös asiakaspaikkojen määrää on rajoitettu.

Vaihtoehtona rajoituksille yritys voi edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.

Kiihtymisvaiheen ja perustason alueilla ei ole erillisiä rajoituksia asiakasmäärästä eikä anniskelu- tai aukioloajoista. Rajoutksia ei ole siis myöskään kiihtymisvaiheen Kanta-Hämeessä.

Hallitus on aiemmin luvannut luopua koronarajoituksista, kun rokotuskattavuus 12 vuotta täyttäneiden joukossa nousee 80 prosenttiin.

–  Tällä hetkellä arvio on, että ensi viikon aikana 80 prosentin rokotuskattavuus tulee täyteen, mutta jos tahti hidastuu edelleen, sitä ei välttämättä saavuteta, sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Mia Kontio koronatilannekatsauksessa torstaina.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara kertoi tekevänsä oikeuskanslerille kantelun ravintolarajoitusten jatkamisesta. Kantelu koskee erityisesti ruokaravintoloiden rajoituksia. STT

Menot