fbpx
Uutiset

Koronatapaus rippikoululeirillä Lohjalla – Leiriläisiä karanteenissa eri puolilla Suomea

Lohjalla pidetyllä rippikoululeirillä on todettu koronavirustartunta. 37 henkilöä on altistunut virukselle. Heidät on asetettu kahden viikon karanteeniin.
Lohjalla pidetty rippikoululeiri keskeytyi koronavirustartunnan takia. Kuva: Timo Marttila
Lohjalla pidetty rippikoululeiri keskeytyi koronavirustartunnan takia. Kuva: Timo Marttila

Kansan Raamattuseuran kurssikeskus Vivamossa Lohjalla järjestämällä rippikoululeirillä oli osallistujia eri puolilta Suomea. Koronatartunnan varmistuttua käynnissä olleet leirit keskeytettiin. Rippileirin koronavirustartunnasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

– Vanhemmat ovat hakeneet leiriläiset eilen kotiin. Leiriläiset ovat kotikaranteenissa omilla kotipaikkakunnillaan viranomaisten ohjeiden mukaan, kurssikeskus Vivamon johtaja Terhi Rajala kertoo.

Koronavirus todettiin yhdellä henkilöllä, joka testattiin oireiden takia. Yhteensä altistuneita henkilöitä on järjestäjän mukaan 37, heidän joukossaan rippikoululeiriläisiä, isosia sekä leirin henkilökuntaa.

Altistumisesta johtuvia sairastumisia ei ole toistaiseksi tiedossa. Altistuneet on määrätty karanteeniin, joka kestää neljätoista vuorokautta 28.7. laskien eli 11.8. saakka.

Vivamossa oli samaan aikaan käynnissä myös toinen rippikoulu, joka on varotoimena myös keskeytetty.

Rippileirien käyttämien tilojen siivous ja desinfiointi alkoi välittömästi.

– Viranomaisten mukaan tämän siivouksen jälkeen toiminta tiloissa voi jatkua turvallisesti noudattaen voimassa olevia ohjeita, ja voimme jatkaa tapahtumien järjestämistä, Terhi Rajala toteaa.

Koronavirustilanne vaikutti jo etukäteen kesän rippileireihin, joiden ryhmäkokoa on pienennetty normaalista.

– Olemme noudattaneet kaikkia viranomaisten antamia määräyksiä ja ohjeistuksia siivousten ja hygienian suhteen. Olemme tilanteesta pahoillamme, mutta tänä aikana tällaista vaan saattaa tapahtua.

Keskeytetty rippileiri saatetaan Terhi Rajalan mukaan tavalla tai toisella loppuun.

– Tämä on ollut sekä nuorten että heidän vanhempiensa toive. Nuoret olivat tosi harmissaan, kun hyvin käynnistyneet leirit jouduttiin keskeyttämään.

Ensimmäinen tapaus rippikouluissa

Asiantuntija Jari Pulkkinen Kirkkohallituksesta kertoo Lohjan tapauksen olevan ensimmäinen hänen tietoonsa tullut rippikoululeirillä todettu tartunta.

Pulkkisen mukaan kesän rippileireille tai päivärippikouluihin osallistuu vuosittain normaalisti yli 43 000 nuorta.

– Määrä ei ole ainakaan minulle tulleiden tietojen mukaan juurikaan pudonnut normaalista. Yksittäisiä perumisia on ollut, mutta ei merkittäviä määriä, Pulkkinen toteaa.

Rippikoulujen järjestelyihin koronatilanteella on ollut varsin suuri vaikutus.

– Osa seurakunnista on siirtänyt leirijaksoja myöhemmälle ajankohdalle ja osa lyhentänyt leirien kestoa, että leirien väliin jää aikaa siivota leirikeskukset hyvin. Jotkut rippikoulut taas on muutettu päivärippikouluiksi ilman varsinaista leirijaksoa.

Leireillä koronatilanne on huomioitu muun muassa ruokailuiden ja nukkumisen järjestelyissä, samoin hygienia-asioita on korostettu.

Menot