Uutiset

Koronatartunnat pakottavat osavaltiot palauttamaan rajoituksia Yhdysvalloissa: nopea avautuminen kostautui Kaliforniassa

Yhdysvaltojen väestöltään suurimmassa osavaltiossa uusien koronatapausten ja myös kuolemien määrä kasvaa. Disney Worldin avaaminen ei ollut avuksi koronan torjumisessa.
San Franciscon eläintarha avautui melkein neljän kuukauden tauon jälkeen maanantaina. Perhe otti selfien kirahvin kanssa. Kalifornian pahan koronatilanteen vuoksi kävijöiltä vaaditaan maskeja ja turvavälejä. Kuva: epa08544359
San Franciscon eläintarha avautui melkein neljän kuukauden tauon jälkeen maanantaina. Perhe otti selfien kirahvin kanssa. Kalifornian pahan koronatilanteen vuoksi kävijöiltä vaaditaan maskeja ja turvavälejä. Kuva: epa08544359

Yhdysvalloissa osavaltioiden kuvernöörit ja kaupunkien johtajat ovat monin paikoin palauttaneet jo kertaalleen poistettuja koronarajoituksia. Presidentti Donald Trump hoputti varhaisessa vaiheessa pandemian taltuttamista avaamaan Amerikan liikeyritykset ja huvittelupaikat. Kannustuksen noudattaminen näyttää monin paikoin kostautuneen, sillä Yhdysvalloista kantautuu huolestuttavia koronatietoja.

Uusia tapauksia on koko maassa todettu päivässä jopa yli 60 000. Esimerkiksi maanantaina vuorokaudessa kirjattiin vähintään 433 koronakuolemaa. Koronaan kuolleiden amerikkalaisten lukumäärä kiipeää lähipäivinä yli 140 000 ihmisen rajan. Maa on selvästi ykkönen koronatartuntojen ja kuolemien määrässä, jos lukuja ei suhteuteta asukasmäärään.

Isoimman väestön osavaltiossa Kaliforniassa demokraattipuolueen kuvernööri Gavin Newsom määräsi maanantaina baarit sulkeutumaan. Ravintoloiden, elokuvateatterien, eläintarhojen ja museoiden on suljettava toimintansa sisätiloissa. Kuntosalit, kirkot ja kampaamot joutuvat sulkeutumaan 30 piirikunnassa, joissa tilanne on pahin.

– On kaikkien meidän velvollisuutenamme tunnustaa tervejärkisesti, ettei covid-19 ole menossa pois lähiaikoinakaan ennen kuin saadaan rokote ja/tai tehoava hoitomenetelmä, Newsom sanoi lehdistötilaisuudessa.

Monet koulut Kaliforniassa aikovat järjestää edelleen elokuussakin verkko-opetusta, vaikka Trump on uhannut vetää liittovaltion rahoitusosuuden pois verorahoitteisilta kouluilta, jos ne eivät anna opetusta luokkahuoneissa.

Kalifornia on yksi Yhdysvaltain tartuntakeskuksista Floridan, Arizonan ja Teksasin osavaltioiden rinnalla.

Protestit poliisiväkivaltaa ja rasistista syrjintää vastaan ovat jatkuneet koronatilanteesta huolimatta Kaliforniassa. Latino- ja alkuperäiskansoja edustavat protestoijat osallistuivat "Mustien ja ruskeiden yhteismarssiin" Los Angelesissa sunnuntaina. Kuva: epa08542773
Protestit poliisiväkivaltaa ja rasistista syrjintää vastaan ovat jatkuneet koronatilanteesta huolimatta Kaliforniassa. Latino- ja alkuperäiskansoja edustavat protestoijat osallistuivat ”Mustien ja ruskeiden yhteismarssiin” Los Angelesissa sunnuntaina. Kuva: epa08542773

Disney World avattiin, vaikka tilanne paheni

Floridan suosittu turistikohde Disney World avautui lauantaina ensi kertaa sitten maaliskuun, ja kävijöiltä vaadittiin maskin käyttöä, ruumiinlämmön mittaamista ja turvavälejä. Mielenkiintoista on, että samaisen Walt Disney Co -yhtiön Disneyland-teemapuisto Aasian Hongkongissa on suljettu maan hallituksen ajettua tiukkoja koronarajoituksia.

Kaliforniassa on havaittu nousua tartuntatapausten ja kuolemien määrässä viime päivinä. Maanantaina tuli Los Angeles Timesin mukaan yli 9 000 tapausta lisää. Kaikkiaan osavaltiossa on sairastunut yli 334 000 ihmistä ja koronaan kuollut yli 7 100 henkeä.

Laittomille siirtolaisille koronahelpotuksia

Huolta on aiheuttanut myös kongressille kerrottu tieto, että lähes tuhat Yhdysvaltain siirtolaisten pidätyskeskusten työntekijää on saanut positiivisen testituloksen koronasta. Neljä yksityistä pidätyskeskuksia pyörittävää yritystä raportoi tilanteesta lainsäätäjille maanantaille.

Laittomia maahanmuuttajia jäljittävän ICE-poliisin hallussa olevista ihmisistä yli 3 000 on sairastunut koronatautiin, mutta osa on toipunut tai päästetty menemään.

ICE:n pidätyskeskuksissa on 22 580 henkilöä, mikä on tuntuva pudotus viime vuoden keskimääräisestä päivittäisestä pidätettyjen lukumäärästä, yli 50 000:sta. Pidätykset Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla ovat vähentyneet viime kuukausina, ja tuomioistuimet ovat määränneet vapauttamaan kiinni otettuja perustellen päätöstä koronatartunnan riskillä.

Menot