fbpx
Uutiset

Koronaviruksen jäljitystä helpottavan mobiilisovelluksen käyttäjä päättää itse, jakaako tiedon sairastumisesta – Sovellus tarkoitus saada käyttöön elokuussa

Kuvassa ranskalainen versio koronaviruksen jäljitykseen tarkoitetusta mobiilisovelluksesta.
Kuvassa ranskalainen versio koronaviruksen jäljitykseen tarkoitetusta mobiilisovelluksesta. Kuva: EPA

Koronaviruksen jäljittämistä helpottava mobiilisovellus yritetään saada käyttöön elokuussa. Pääsihteeri Päivi Salo sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että tartuntatautilakiin ollaan esittämässä tilapäistä muutosta mobiilisovelluksen takia. Tarkoitus on antaa hallituksen esitys eduskunnalle ensi viikolla.

Mobiilisovelluksen tarkoituksena on tehostaa altistuneiden tavoittamista.

–  Sovelluksen lataaminen on kaikille vapaaehtoista samoin kuin sen poistaminen puhelimesta, Salo kertoi tiedotustilaisuudessa torstaina.

Salon mukaan sairastunut käyttäjä päättää itse, jakaako tiedon sovelluksen kautta lähellään olleille ihmisille, jotka ovat mahdollisesti altistuneet virukselle. Järjestelmän kautta ei välitetä henkilötietoja, vaan ainoastaan tieto altistuksesta.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kuvassa Sveitsissä käytettävä koronaviruksen jäljityssovellus. Kuva: EPA

Järjestelmän kautta on mahdollista lähettää varoitus niille henkilöille, jotka ovat olleet riittävän pitkässä lähikontaktissa sairastuneen kanssa.

–  Henkilö, joka saa tämän tiedon mahdollisesta altistuksesta, päättää itse, luovuttaako hän yhteystietonsa terveydenhuollon yksikön käyttöön. Jos hän näin tekee, häneen otetaan yhteyttä terveydenhoidon yksiköstä.

Pelkkä tieto sovelluksen ilmoittamasta mahdollisesta altistumisesta ei voi Salon mukaan johtaa karanteenipäätökseen, vaan karanteeniarvion tekee tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Epidemia hidastunut

Koronavirusepidemia on jatkanut hidastumistaan verrattuna edellisten kahden viikon tilanteeseen, kertovat sosiaali- ja terveysministeriö sekö Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Viruksen tartuttavuusluvuksi arvioidaan 0,75–0,80, kun viikko sitten vastaava luku oli 0,75–0,85. Se kertoo epidemian hidastumisesta.

Kahdeksan sairaanhoitopiirin alueella ei todettu tarkasteltuna toukokuun viimeisenä viikkona lainkaan uusia tapauksia. Sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on laskenut kahden viikon takaisesta merkittävästi. Koronavirustaudista parantuneita arvioidaan olevan noin 5  800.

Menot