Uutiset

Koronaviruksen uhriluku Kiinassa lähestyy viittäsataa, tartunnan saaneita yli 24  300

Tartuntoja on tavattu myös Kiinan ulkopuolella yli 20 maassa. Muissa maissa on todettu yhteensä noin 200 tartuntaa.
Tartuntoja on tavattu myös Kiinan ulkopuolella yli 20 maassa. Muissa maissa on todettu yhteensä noin 200 tartuntaa. Kuva: EPA

Kiinassa leviävään uuteen koronavirukseen on kuollut jo ainakin 490 ihmistä. Myös todettujen tartuntojen määrä nousee yhä ja on nyt yli 24  300, maan viranomaiset kertovat.

Viruksen levinneisyyden ydinalueella Hubein maakunnassa viranomaiset kertovat kuolleiden määrän nousseen 65:llä eilisestä. Uusia tartuntoja kerrotaan alueella olevan noin 3  150. Kun lukuihin otetaan mukaan koko Manner-Kiina, uusia tartuntoja on noin 3  890.

Tartuntoja on tavattu myös Kiinan ulkopuolella yli 20 maassa. Muissa maissa on todettu yhteensä noin 200 tartuntaa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Kiinan massiiviset eristystoimet antavat toiveita viruksen leviämisen rajoittamisesta – nousevista tartuntaluvuista huolimatta. Järjestö julisti viime viikolla viruksen kansainväliseksi terveysuhaksi, mutta kertoi eilen, ettei määrittele koronavirusta tällä hetkellä pandemiaksi.

WHO ei ole myöskään suosittanut matkustusrajoituksia. Niitä ovat sen sijaan asettaneet omatoimisesti useat valtiot. Tartunnoista ”99 prosenttia” on todettu Manner-Kiinassa, muistutti WHO:n edustaja tiistaina.

Risteilyaluksella testattiin noin 200 ihmistä

Japani vahvisti varhain keskiviikkona Suomen aikaa, että eristettynä olevalla risteilyaluksella on ainakin kymmenen tartunnan saanutta ihmistä. Asiasta kertoi maan terveysministeri.

Diamond Princess -risteilijä pantiin karanteeniin Jokohaman satamassa tiistaina. Aluksella on noin 3  700 ihmistä. Päätös risteilijän eristämisestä tehtiin sen jälkeen kun laivalla aikaisemmin olleella matkustajalla todettiin virustartunta Hongkongissa. 80-vuotias mies oli poistunut risteilijältä viime viikolla.

Terveysministeri Katsunobu Katon mukaan näytteitä kerättiin yli 200 ihmiseltä. Niistä 31 oli valmistunut siinä vaiheessa kun ensimmäiset kymmenen tapausta varmistuivat.

–  Olemme siirtäneet heidät (tartunnan saaneet) pois alukselta ja lähetämme heidät jatkohoitoon yhteistyössä rannikkovartioston kanssa, ministeri sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Ministerin mukaan aluksen noin 2  700 matkustajaa ja noin tuhat miehistön jäsentä joutuvat pysymään laivassa 14 päivää. Viruksen itämisaika on nykytiedon mukaan kaksi viikkoa.

Japani kipuilee pakkotoimissa

Ennen risteilyaluksen tartuntatietoja Japanissa oli todettu noin 20 virustartuntaa. Ainakin kahdessa tapauksessa epäillään tartunnan siirtyneen ihmisestä ihmiseen. Tartunta todettiin esimerkiksi Wuhanista saapuneita matkustajia kuljettaneen turistibussin kuskilla ja oppaalla. Heistä kumpikaan ei ollut käynyt Kiinassa viime kuukausina.

Japani on evakuoinut jo yli 500 kansalaistaan viruskriisin keskiössä olevasta Wuhanin kaupungista. Maata on kuitenkin moitittu osin leväperäisestä suhtautumisesta karanteenien järjestämiseen. Wuhanista palaavia ihmisiä esimerkiksi pyydettiin osallistumaan virustestaukseen vapaaehtoisesti ja pakollisen karanteenin sijaan heitä pyydettiin olemaan eristyksissä kotonaan.

Japanin viranomaisten mukaan viruksen nykymääritelmä ei kuitenkaan mahdollista pakkotoimiin ryhtymistä. Kaikki Wuhanista palanneet japanilaiset ovat kuitenkin tiettävästi suostuneet virustesteihin.

Asiasanat

Menot