Uutiset

Koronavirusepäilyn takia tutkittavana oleva potilas matkusti junalla – VR: "Vaunuissa on tehty tehosiivous"

VR:n junassa matkustanut henkilö kertoi oireistaan itse. VR kertoo tehneensä potilaan käyttämissä vaunuissa tehosiivouksen. Kaukojuniin on jo aiemmin varattu hengityssuojaimia ja suojakäsineitä koronavirustartuntojen varalta. Finavia selvittää parhaillaan, onko henkilö liikkunut Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä on tutkittavana yksi henkilö mahdollisen koronavirustartuntaepäilyn vuoksi. Kuva: Petteri Kivimpäki

Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä on tutkittavana yksi henkilö mahdollisen koronavirustartuntaepäilyn vuoksi. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti asiasta keskiviikkona aamupäivällä.

Henkilöä hoidetaan sairaalassa hengitystieinfektio-oireiden vuoksi. Sairaalan mukaan tutkittavana olevasta henkilöstä on otettu koronavirusnäytteet.

Sairaanhoitopiirin mukaan tutkimustulokset varmistuvat torstaiaamuna. Sairaanhoitopiiri tavoittelee myös niitä, jotka ovat voineet altistua virukselle.

Epäily koronavirustartunnasta tuli esille eilen tiistaina.

Lue myös: Jyväskylässä on yksi ihminen tutkittavana mahdollisen koronavirusepäilyn vuoksi – Näytteet on otettu

VR vakuuttaa matkustamisen olevan turvallista

Kyse on junalla Helsinki-Vantaan lentoasemalta Jyväskylään matkustaneesta henkilöstä. VR:n mukaan henkilö kertoi virukseen viittaavista oireistaan itse.

– Vaunuissa, joissa kyseinen henkilö on matkustanut, on varotoimenpiteenä tehty ylimääräinen tehosiivous, kertoo VR:n viestintäjohtaja Tatu Tuominen Lännen Medialle.

Tuominen korostaa, että kyse on vasta tartuntaepäilystä. Junissa on näinä viikkoina ruuhkaa hiihtolomien vuoksi. Tuomisen mukaan junissa uskaltaa matkustaa turvallisin mielin.

– Kaukojuniin on varattu hengityssuojaimia ja suojakäsineitä tartuntaepäilyjen varalta. Hyvä käsihygienia on paras tapa suojautua virukselta, Tuominen muistuttaa.

VR on varannut kaukojuniin hengityssuojaimia ja suojakäsineitä koronavirustartuntojen varalta. Kuva: Joel Maisalmi
VR on varannut kaukojuniin hengityssuojaimia ja suojakäsineitä koronavirustartuntojen varalta. Kuva: Joel Maisalmi

Finavia selvittää matkustajan kulkureittiä

Finavia selvittää parhaillaan koronavirusepäilyn vuoksi sairaalahoitoon hakeutuneen henkilön matkareittiä Helsinki-Vantaan lentoaseman alueella.

Finavian viestintäpäällikön mukaan tällä hetkellä varmistetaan sitä, onko henkilö liikkunut Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta vai onko hän vain ajanut junalla aseman kautta.

– Me selvitämme parhaillaan, mitä reittiä pitkin matkustaja on liikkunut. Reitin selvittäminen ottaa oman aikansa, Finavian viestintäpäällikkö Annika Kåla sanoo Lännen Medialle.

Mikäli matkustaja on kulkenut lentoaseman kautta, varautumistoimenpiteet aloitetaan heti. Tässä vaiheessa keskustellaan myös terveysviranomaisten kanssa, mitä heidän mielestään lentoasemalla pitäisi tehdä.

– Jos tällainen tautiepäily tulee, me ryhdymme välittömästi toimiin. Olemme tehostaneet lentokentän siivousta jo silloin, kun ensimmäiset tiedot koronaviruksesta tulivat. Meillä on täyden valmiudet tällaisten tilanteiden varalle, Kåla sanoo.

Suomessa yksi varmistettu tartunta

Suomessa on todettu aiemmin yksi koronavirustartunta. Kyseessä oli kiinalaisturisti, joka hakeutui sairaalahoitoon influenssaoireiden vuoksi Inarissa.

Hänet siirrettiin hoidettavaksi Lapin keskussairaalassa, jossa otetut testit kertoivat, että kyseessä oli koronavirus. Henkilö saatiin hoidetuksi eikä tauti päässyt leviämään.

Lue myös: Italiassa työharjoittelussa oleva hattulalainen Eerika Lähdekorpi: – ”Vähän tällainen maailmanlopun meno”

 

Kuvat päivitetty 26.2.2020 kello 14.34

Asiasanat

Menot