Kolumnit Uutiset

Korttelikiekko pitää kiinni pihapeliperinteestä

Viime viikonloppuna vietettiin korttelikiekkokauden päätösjuhlaa eli halliturnausta. Samalla korttelikiekko juhli 30-vuotisjuhliaan.

Korttelikiekon idea on se, että kaupunginosittain kerätään joukkueet, jotka pelaavat toisiaan vastaan ulkojäillä. Reenejä ei ole, vaan joukkueet ainoastaan pelaavat ulkojäillä, jos kelit suosivat. Tänä vuonna talvi oli otollinen. Suuri osa peleistä saatiin pelattua.

Joukkueissa on niin jääkiekkoa harrastavia poikia että noviiseja, jotka opettelevat pelatessaan luistelemaan maila kädessä.

Suola on juuri se, että kuka vain voi tulla joukkueeseen, eikä taitotasolla ole merkitystä kuin pelaajalle itselleen. Jääaika on kaikille sama, olitpa sitten paras tai heikoin. Se olisi ainakin idea, josta toivottavasti valmentajat pitävät kiinni.

Se luo liikunnan ilon ja yhdessä pelaamisen riemun. Aika monesti joukkueesta löytyy myös koulukavereita, jotka ehkä muuten viettävät vapaa-aikansa toisten lajien parissa.

Kevään kohokohta on monessa perheessä juuri korttelikiekon halliturnaus. Silloin hallilla ollaan koko viikonloppu ja pelien välissä hengataan joukkuekavereiden kanssa.

Halliturnauksessa mitellään kaikkia saman ikäryhmän kaupunginosajoukkueita vastaan ja kaikki on mahdollista. Halliturnaus näyttää, että joukkue on parempi kuin sen yksilöt yhteensä.

Korttelikiekon ilo syntyy siitä, että se on kuin pihapelit, mutta jäällä valvotusti. Kukaan ei anna peliaikaa sen mukaan, oletko käynyt säännöllisesti reeneissä tai tehnyt kotiharjoitteet. Kukaan ei määrää taktiikkaa, jolla tulisi pelata.

Jotenkin juuri siitä pelaamisen riemusta vailla velvoitteita syntyy sitoutuminen joukkueeseen. Monessa perheessä lapset arvottavat korttelikiekon tärkeimmäksi, jos pitää valita monien harrastusten väliltä, mihin osallistuu.

Sitoutumisesta syntyvät myös korttelikiekon suuret tunteet. Harvoin pukukopissa näkee niin iloisia tai surullisia pelimiehiä ja -naisia kuin korttelikiekkoturnauksessa. Yleensä ikäryhmän voittajajoukkue on se, kenellä on paras yhteishenki, eikä se, keneltä löytyvät taitavimmat pelaajat.

Korttelikiekko on Hämeenlinnassa instituutio. Siitä kannattaa pitää kiinni. Tällä hetkellä pelaajat ovat 6–10-vuotiaita. Voisiko ajatella, että vanhemmillekin olisi omat joukkueet, sillä miksi lopettaa lapsuudessa alkanut riemu, kun teini-ikä alkaa?

Päivän lehti

28.5.2020