Kanta-Häme Uutiset

Korvauksia jopa 50 vuotta vanhoista kuunnelmista – Yle Areenaan ladatuista ohjelmista maksettiin 600 000 euron tekijänoikeuspalkkiot

Ylen suoratoistopalvelussa nähtävillä olevat vanhat kotimaiset tuotannot toivat joulubonuksen sadoille suomalaisille näyttelijöille.
Rikosdraama Sorjonen alkoi Yle TV1:llä syksyllä 2016. Myös Areenasta löytyvän sarjan pääosassa on Ville Virtanen.

Näyttelijöiden tekijänoikeusjärjestö Filmex jakoi tänä vuonna ensimmäisen kerran korvauksia Ylen suoratoistopalvelu Areenassa katsottavissa olevista ohjelmista.

Järjestö tilitti marraskuun lopussa yhteensä 601 054 euron korvaukset 1 190 palvelussa esillä olevasta ohjelmasta.

Näistä tv-tuotantoja on 738 ja radio-ohjelmia 449. Korvauksia saa yhteensä 421 henkilöä, eli tasaisesti kaikille jaettuna potti olisi noin 1430 euroa henkilöä kohden. Tästä summasta vähennetään verot.

Näyttelijöiden saamissa korvauksissa on merkittäviä eroja, kertoo Filmexin puheenjohtaja Risto Autio.

Risto Autio.

– Pienimmillään puhutaan muutamista kympeistä, mutta jotkut säännöllisesti ja usein tuotannoissa esiintyneet näyttelijät saivat tuhansia euroja.

Hämeenlinnalainen Autio oli itse yksi korvauksia saaneista, sillä hän näytteli pitkään suositussa Kotikatu-sarjassa.

 

Areena-korvausten taustalla ovat pitkään jatkuneet neuvottelut ja perusteellinen taustatyö.

Nyt korvauksia maksettiin vuosina 2016 ja 2017 Yle Areenaan esille tulleista ohjelmista. Vanhimmat siellä julkaistut ohjelmat ovat kuitenkin vuosikymmeniä vanhoja.

Ylessä ja Filmexissä tehtiin kuukausia täysipäivästä työtä ohjelmien parissa mitaten näyttelijöiden esilläoloaikaa.

Risto Autio kertoo, että tänä vuonna jaettavaksi myönnetty korvaussumma oli noin 950 000 euroa, mutta tavoitteeseen ei päästy, koska noin kolmannes ohjelmissa esiintyneistä näyttelijöistä jäi tavoittamatta.

– Korvauksia jaetaan yli 5 vuotta vanhoille ja korkeintaan 50 vuotta vanhoissa ohjelmissa esiintyneille. Moneen korvauksiin oikeutettuun näyttelijään ei saatu lainkaan yhteyttä, minkä lisäksi jouduimme tavoittelemaan myös kuolinpesiä.

Nyt jakoon tulleet korvaukset säilyvät tilityskelpoisina kolme vuotta.

Autio kertoo, että Filmex on tehnyt Ylen kanssa sopimuksen vuosittain tilitettävistä korvauksista kuudeksi vuodeksi eteenpäin. Joka vuosi tulee jaettavaksi noin miljoona euroa.

– Kyseessä olevan korvauksen voi luonnehtia olevan uusinta- tai julkaisualustakorvaus.

 

Vastaavia korvauksia tulisi periaatteessa maksaa myös kaupallisten kanavien suoratoistopalveluissa kuten Katsomossa ja Ruudussa esitetyistä vanhoista ohjelmista.

– Emme ole päässeet muiden kuin Ylen kanssa minkäänlaiseen sopimukseen.

Autio uskoo, että nyt jaetut korvaukset tulevat lisäämään Filmexin jäsenmäärää ja parantamaan näyttelijöiden järjestäytymisastetta.

– Tiedän monia näyttelijöitä, jotka eivät uskoneet, että näistä korvauksista tulisi mitään. Korvauksia jää saamatta niin pitkään kuin näyttelijät luopuvat rooleja saadakseen oikeuksistaan tuottajien hyväksi. HäSa

 

Lue myös: Tekijänoikeuksissa riittää vielä tekemistä.

Päivän lehti

4.7.2020