Uutiset

Korvaustason nostoa sopii harkita

Kansaneläkelaitoksen tuoreessa Sosiaalivakuutus-lehdessä käydään mielenkiintoista keskustelua sairausvakuutuksesta ja erityisesti sen korvausjärjestelmästä. Aihe sinänsä ei ole uusi, eivät myöskään kahden haastateltavan mielipiteet.

Kelan johtaja Mikael Forss näkee korvausjärjestelmän kuolevan, jos nykyinen meno jatkuu. Hänen mielestään näin ei saisi käydä. Forss esittää, että Kelan korvauksia yksityisen sairaanhoidon kuluista hieman korotettaisiin. Hän olisi valmis nostamaan tason nykyisestä 30 prosentista aina 60 prosenttiin asti. Erityisen tärkeä ratkaisu olisi hammashoidossa, missä julkinen puoli on monilla paikkakunnilla tukossa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Markku Lehto vetää käsijarrua päälle. Koska sairausvakuutuksen roolia parhaillaan mietitään, Lehdon mielestä juuri nyt on huono hetki toteuttaa Forssin linjauksia. Lehto pelkää, että lääkärit tekisivät entistä enemmän työtä yksityisellä puolella ja näin julkinen terveydenhuolto hoitotakuineen olisi pulassa.

Kaksi terveydenhuollon ehdotonta ammattilaista on hyvin keskeisestä asiasta aivan eri mieltä. Tilanne on valitettavan tuttu. Hoitotakuusta päättäminen on ilahduttava poikkeus maassa, jossa terveydenhuollon kehittämisessä on keskitytty aivan liikaa tekojen asemasta puhumiseen, eri vaihtoehdoilla pallotteluun.

Markku Lehto huomauttaakin osuvasti, että sairausvakuutusjärjestelmän asemasta on keskusteltu ”ainakin 40 vuotta”. Tämä on totta. Keskustelujen kuluessa koko terveydenhuollon kenttä on vähitellen mutta vääjäämättä uudistunut. Prosessi ei ole ollut hallittu ja nyt ollaan tilanteessa, jossa sotkuinen kokonaisuus ei ole enää päättäjien näpeissä.

Sairausvakuutuksen korvaustason nostaminen ei ole kiinni rahasta, mitä seikkaa Kelan Forss tähdentää. Rahaa palaisi vuosittain muutamia kymmeniä miljoonia euroja nykyistä enemmän. Pelissä ovat lopulta pienet rahat, jos Forssin luettelemat tavoitteet toteutuisivat. Hän laskee potilaiden pääsevän nopeasti hoitoon yksityisen puolen sairaaloihin. Näin varmasti kävisi, jos korvausosuus tuplattaisiin Forssin esittämään 60 prosenttiin asti.

Haastattelut muistuttavat siitä, että Suomessa vedetään edelleenkin linjaa julkisen ja yksityisen sairaanhoidon kesken. Forss terävästi painottaa nykyisen systeemin suosivan hyväosaisia, koska heillä on varaa käyttää yksityisiä palveluja. Terveydenhuollon tasa-arvo on ylevä sana erinäisiin juhlapuheisiin.

Markku Lehdon heitto korvaustason rukkaamisen huonosta hetkestä ei ole suinkaan tuulesta temmattu. Mutta koska aika sitten on oikea? Lehto puhuu aivan kuin sairausvakuutuksen kehittämisestä olisi syntymässä laajalla pohjalla kattava päätös. Tällaista mahdollisuutta ei ole näköpiirissäkään. Edessä häämöttävät pienet siirrot, joihin on luettavissa myös Mikael Forssin esitys.

Päivän lehti

5.4.2020