Uutiset

Koska alkaa yksittäisten lajien suojelu?

Hämeen Sanomien 4.6. 2004 etusivu: ”Hattula on kuntien ympäristöbarometrin ykkönen.”

Että kuinka?

Kun luin artikkeliin liittyvät muut tekstit ja samaa asiaa käsittelevän kirjoituksen Kuntalehden viime numerosta, havaitsin, että kyse onkin rahasta ja tietysti politiikasta. Hyvä niin!

Entä yksittäisen lajin suojelun Hattulassa?

Koska kunta hoitaa eri yrittäjien kanssa asian niin, että luonnonsuojelulailla rauhoitettu harjumasmalo ja muut harvinaiset teiden varsien kasvit voivat kasvaa ja tuottaa siementä kaikessa rauhassa?

Harjumasmaloa kasvaa Hattulassa ainakin Teollisuustien (erittäin runsaasti), Merventien, Parolantien, Hattulantien, Parolannummentien ja Pälkäneentien varrella. Merventien reunat on taas jo niitetty. Sieltä ovat tuhoutumassa masmalon ohella esimerkiksi kesämaitiainen ja valkoailakki.

Jos etenkin Teollisuustien varrella, juuri kukintaansa aloittava runsas masmalokasvusto tuhotaan entiseen tapaan, ei sen talvehtiva pääjuuri jaksa enää kasvattaa seuraavana vuonna maanpäällisiä osia. Uusia siementaimiakaan ei muodostu. Viimeistään silloin lienee ympäristöviranomaisilla muutakin asiaa Hattulaan kuin vain tulla tuomaan kehuja ja kiitoksia.

Seppo Saarinen

biologi,

valtuutettu (kesk.)

Hattula

Mainos