Uutiset

Koskelan talon pihapiiri täydentyi aitalla

Viljamakasiini nostettiin ilmaan ja siirrettiin kerralla Hausjärven kirkonkylään.

Kotiseutumuseon alue täydentyi tiistaina, kun Koskelan talon pihapiiriin siirrettiin 1850-luvulta peräisin oleva vilja-aitta. Koko rakennus nostettiin ilmaan Anna-Kaarina ja Antti Jaakkolan tilan pihalla, heijattiin auton lavalle ja kuljetettiin parin kilometrin päähän Hausjärven kirkonkylään.

Aitta siirtyi nykyaikaisilla nostolaitteilla kätevästi, joskin työ vaati tarkkuutta ja malttia. Katosta oli purettu viisikymmenvuotias sementtitiilikatto. Alta paljastuneeseen pärekattoon sahattiin nostoketjuille reiät. Liinat vedettiin aitan sisällä vahvojen hirsien taakse ja rakennus saatiin ehjänä ylös.

– Ajatus viljamakasiinin siirtämisestä alkoi itää, kun kolmisen vuotta sitten mietimme uudisrakentamista pihapiiriin. Kalustovajalle tarvitaan tilaa. Aittaa ei haluttu hävittää kokonaan. Aitan siirto on lykkääntynyt, kun rakentamisajatus ja siirto aiheuttivat valituksen, kertoo Hausjärvi Seuran nykyinen puheenjohtaja Anna-Kaarina Jaakkola.

Vilja-aitta levännyt

puoli vuosisataa

Makasiini oli vielä 1950-luvulla käytössä. Antti Jaakkola kertoo, että vilja kuljetettiin aittaan säkeissä. Säkit kannettiin aitan takapuolella siltaa pitkin toiseen kerrokseen ja kaadettiin siiloihin eli laareihin.

Kahden kerroksen korkuisesta hirsirakennuksesta on purettu välipohja siirron ajaksi.

– Museokäytössä saatetaan tarvita korkeaa tilaa, joten katsotaan nyt, rakennetaanko sisään kahta kerrosta, miettii Anna-Kaarina Jaakkola.

Hän pahoittelee, ettei Hausjärvi Seuran kotiseutumuseon alueelta löydy tilaa vanhalle pajalle, jonka tulevaisuus on myös mietinnässä Jaakkolan pihapiirissä. Pajassa on harvinainen kipinähytillä katettu tiilipiippu, jonka kaltaisia seuran entinen puheenjohtaja Jorma Särkänmäki arvelee pitäjästä löytyvän vain Puujaasta tulipalossa tuhoutuneelta Lepomäen tilalta.

Koskelan talossa

sisätyöt käynnissä

Hausjärvi Seura rakentaa parhaillaan EU-rahoituksella käynnistettyä ja talkoilla toteutettavaa kotiseututaloa eli Koskelan taloa Hausjärven kirkon naapuriin. Koskelan taloon valmistuu aikanaan lisätilaa ahtaaksi käyneelle kotiseutumuseon vanhalle makasiinille.

Koskelan talo on siirretty Kurusta Viljo Koskelan tilalta kirkonkylään. Viljo Koskela toivoi jo eläessään talosta museota. Hausjärvi Seura tarttui puheenjohtajansa Reijo Kurhilan johdolla ajatukseen pari vuotta sitten. Kurussa purettu hirsitalo on nyt saatu nostettua pystyyn kirkonkylään.

– Työt ovat hiukan hidastuneet, kun puheenjohtajamme Reijo Kurhila yllättäen talvella kuoli. Kun EU-rahakin loppui helmikuussa, työmaalla ei enää ole palkattua väkeä. Meitä talkoolaisia on sisätöissä aina vain pienempi joukko, sanoo työmaalla jo satoja tunteja viettänyt Jukka Numminen.

Yhtä ahkeraan talolla työskentelevä Antti Mäkelä ei uskalla luvata, että talo saataisiin tänä kesänä valmiiksi. Sisätöitä ja maalausta riittää vielä isommallekin joukolle.

Koskelan talosta tulee valmiina keltamullattu, sähköistetty ja sisältä alkuperäiseen tyyliin tapetteja myöten entisöity. Taloon valmistuu Hausjärvi Seuralle toimistotilaa. (HäSa)

Mainos