fbpx
Uutiset

Koskelon linja kestää arvostelun

Korkeimman
oikeuden presidentti Pauliine Koskelo otti viileän rauhallisesti kantaa arvosteluun, jonka hän sai vastaansa otettuaan myönteisen kannan yksityisten yhtiöiden parkkisakkoihin.

Ylen A-studiossa mielipiteensä huolellisesti ja ymmärrettävästi perustellut Koskelo kertoi, ettei hän ole edes ajatellut eroavansa.

Ovea korkeimman oikeuden presidentille näytti emeritusprofessori Jukka Kemppinen, koska hänen mielestään Koskelo sotkeentui lakien säätämiseen.

Kemppinen näki Koskelon rikkovan räikeästi lakien säätämistä ja toisaalta niiden toimeenpanoa koskevia pelisääntöjä.

Kemppinen olisi voinut laskea kymmeneen ennen kuin ryhtyi tuomitsemaan korkeimman oikeuden presidentin kannanottoa. Tilanne ei ole alkuunkaan niin järkyttävä kuin hän esitti.

Korkeimman oikeuden presidentti lähestyy parkkiasiaa jalat tukevasti maassa. Hän kiertää kaukaa sen suoranaisen lainopillisen saivartelun, jolla varsinkin korkeat lainoppineet keräävät turhan usein kunniaa.

Korkeimman oikeuden presidentin mielestä parkkikuri täytyy palauttaa myös yksityisillä alueilla. Koskelo sanoi ääneen kaikkien hyvin näkemän tosiasian: julkisen vallan virkamiesten voimin yksityisten alueiden pysäköinnin valvonta ei ole mahdollista.

Koskelo korosti, että kansalaisia piinaava ongelma on ratkaistava ja tässä asiassa ainoa tie on yksityinen pysäköinninvalvonta.

Onko Kemppisellä tai jollain muulla yksityistä valvontaa vastustavalla tähän jotain lisättävää? Jos yksityinen valvonta sakkoineen ei käy, miten pysäköinninvalvonta yksityisalueilla tulisi järjestää?

Näihin kysymyksiin Koskeloa arvostelleet eivät ole edes viitanneet. Perustuslaki ei voi jyrätä kumoon tervettä järkeä – eikä olla sellaisten ongelmien ratkaisujen tiellä, jotka ovat arkisen elämisen takia välttämättömiä.

Keskustelussa on käytetty kaiken aikaa sakko-sanaa. Ajoneuvon omistajan näkökulmasta väärästä pysäköinnistä seuraava maksu on aina sakko, jonka voi lain mukaan kirjoittaa ainoastaan julkisen vallan edustaja.

Pysäköintisakon sijaan olisi luontevampaa puhua väärästä pysäköinnistä kirjoitetusta virhemaksusta.

On vaikea ymmärtää, mistä kumpuavat ajatukset julkisen vallan merkittävästä siirtymisestä yksityisiin käsiin. Tällaiset arviot ovat liioittelua, sillä kysymys on vain ja ainoastaan yksityisten alueiden pysäköinnin valvonnasta!

Koskelo puolustaa tuomareiden oikeutta ottaa osaa oikeuspoliittiseen keskusteluun ja saa tukea presidentti Tarja Haloselta.

Aika on kaiketi muuttumassa, eikä kehityksen suunta voi olla kielteinen. Olisi sangen erikoista, jos tuomarit seuraisivat maailmaa hiljaa työhuoneissaan vapaan sanan maassa.

Rajoja on kunnioitettava. Lakipuolella tämä onnistunee, mutta kuinka esimerkiksi uudet kansanedustajat ymmärtävät olla kommentoimatta yksittäisten oikeusjuttujen tuomioita?

Menot