fbpx
Uutiset

Koskettava kohtaaminen Münchenin asemalla – veljekset näkivät toisensa vain lasin läpi

Maher Hajomar, 24, seisoo aivan kiinni nauhassa, jonka poliisi on asettanut laiturin alkuun Münchenin päärautatieasemalla Saksassa. Hän puhuu puhelimessa ja hymyilee malttamattomasti, vaikka kello on jo kaksi aamuyöllä.

Puhelimen toisessa päässä on hänen pikkuveljensä Ferhad Hajomar, 18, joka on juuri saapunut junalla Itävallasta Baijerin osavaltion pääkaupunkiin Müncheniin. Saksaan on saapunut viime päivinä tuhansia turvapaikanhakijoita, jotka olivat ensin muutaman päivän jumissa Unkarissa, koska Unkari oli pysäyttänyt junaliikenteen länteen.

Syyrialaisveljekset eivät ole nähneet toisiaan kahteen vuoteen.

Mutta he eivät pääse vieläkään tapaamaan toisiaan. Saksan viranomaiset ovat päättäneet viedä juuri saapuneet turvapaikanhakijat Dortmundiin toisella junalla.

Veli on lähellä, mutta silti niin kaukana. Poliisit seisovat aitana junalla tulleiden ja vastaanottajajoukon välissä. Välimatkaa on viitisenkymmentä metriä.

Maher on tullut veljeään vastaan toisesta kaupungista varta vasten.

— Asun Kölnissä. Työskentelen siellä kokkina, Maher kertoo suomalaisten maakuntalehtien Lännen Medialle, osittain englanniksi, osittain saksaksi.

— Maksoin 10 000 euroa matkastani Eurooppaan kaksi vuotta sitten. Bulgariassa minua pidettiin vankilassa kolme kuukautta.

Hajomarin veljekset ovat kotoisin Syyriassa pohjoisesta Kobanen kaupungista, jonka terroristijärjestö Isis valtasi vuosi sitten muutamaksi kuukaudeksi. Iso osa kaupungista on tuhoutunut. Myös kolmevuotias Aylan Kurdi, joka löydettiin rannalta hukkuneena Turkissa, oli kotoisin Kobanesta.

Münchenissä Maher haluaa vain nähdä veljensä. Turvapaikanhakijat käsketään toiseen junaan. Maher alkaa kävellä viereiselle laiturille. Hän kävelee autiolla laiturilla niin pitkään, että näkee junan ikkunasta veljensä. He vilkuttavat toisilleen.

Jälkeenpäin Maher Hajomarin hymy on leventynyt. Perheellä on suunnitelmia.

— Olen menossa pian naimisiin. Suunnitelmissa on hankkia koti, jossa myös veljeni voisi asua. Hän voisi käydä koulua, Maher suunnittelee. LM-HäSa

 

Asiasanat

Menot