Kolumnit Uutiset

Koskinen vai Kiljunen, kas siinä kysymys

Hämeenlinnan poliitikkopiireissä eletään nyt odottavissa tunnelmissa.

Kaupunginjohtajavalinnan lisäksi kesken on Maailmanpankin johtokuntaedustajan valinta, johon on ehdolla 36 muun poliitikon ja virkamiehen lisäksi myös hämeenlinnalainen kansanedustaja ja perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen.

Ainakin paikallisesti Koskisen valintaa pidettiin alkuun jo lähes varmana nakkina, sillä kyseessä on käytännössä demaripaikka, josta viime kädessä päättää valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.). Kataisen hallitus ei ole ainakaan tähän saakka puuttunut ministeriensä tekemiin nimityksiin.

Koskinen kamppailee kovassa seurassa, sillä tehtävää on hakenut muitakin entisiä ministereitä: muun muassa kokoomuksen Kimmo Sasi ja keskustan Paula Lehtomäki. Demarihakijoista ministeritausta löytyy entiseltä 2. valtiovarainministeriltä Arja Alholta, joka tosin on viime vuodet vaikuttanut syrjässä päivänpolitiikasta vapaana tutkijana.

Varatuomari Koskisen suurimpia poliittisia ansioita ovat kokemus oikeusministerinä ja varapuhemiehenä. Häntä on pidetty valtiomiestason poliitikkona. Kansainvälisesti hän on toiminut muun muassa vaalitarkkailijana sekä Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnassa.

Kuulopuheiden mukaan tehtävään olisi kuitenkin nyt vahvoilla ex-kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.).

Kiljusella ei ole ministerikokemusta, mutta häntä tuskin silti voisi pitää varsinaisena yllätysvalintana. Mies on menestynyt poliittisissa virkanimityksissä aiemminkin. Viime keväänä hänet valittiin ulkoministeriön neuvonantajaksi ja pahat kielet lauloivat viran olevan hänelle suoraan räätälöity.

Mutta toki Kiljusella olisi Maailmanpankkiin ansioita. Hän on toiminut tällä vuosituhannella Maailmanpankin parlamentaarisen verkoston puheenjohtajana sekä muun muassa maailmankauppajärjestön WTO:n parlamentaarikkokonferenssin johtokunnassa. Valtiotieteen tohtori työskenteli ennen kansanedustajan uraansa Helsingin yliopiston kehitysmaainstituutin johtajana.

Maailmanpankki on viime vuosina keskittynyt tukemaan köyhyyden vähentämistä ja YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamista kehitysmaissa.

On mielenkiintoista nähdä, kuinka valtiovarainministeri valtaansa käyttää.

Sekä Koskinen että Kiljunen kilpailivat Urpilaisen kanssa SDP:n puheenjohtajuudesta vuoden 2008 puoluekokouksessa, mutta jättivät kannatuksen puutteessa leikin kesken jo ennen ensimmäistä äänestystä.

Mikäli Urpilainen päätyy valinnassaan Kiljuseen, se voi tuoda kiinnostavan lisän myös Hämeenlinnan kunnanjohtajakamppailuun.

Kuka tietää, vaikka ryhmyri Koskinen sittenkin innostuisi kaikessa hiljaisuudessa hakemaan paikkaa?

Päivän lehti

8.4.2020