fbpx
Uutiset

Koskisen taistelu tuotti hienon EM-hopean

Janakkalan Janan Niko Koskinen taisteli viimeiseen saakka seiväshypyn junioreiden Euroopan mestaruudesta Eskilstunassa ja sai lopulta tuulettaa hopeamitalia.

Koskinen ylitti kolmannellaan ennätyksensä 535 ja sai taipua ainoastaan Ison-Britannian Adam Haguelle, jonka lensi vielä 550:kin ensimmäisellään.

Suomen kahden mitalin päivän aurinkoisissa ja muutenkin mainioissa oloissa esti Ranskan Alioune Sene, jonka sivusi ennätystään 530 ja otti pronssia viisi senttiä Tomas Wecksteniä parempana.

Koskinen aloittti vasta 505:stä ja ylitti sen ensimmäisellään. Seuraavan kerran hän hyppäsi vasta 520:stä onnistuen heti, kuten väliinjätön jälkeen puhtaasti myös 530:stä. Haguen sarjan ainut ruksi tuli 520:ssä.

Niko hyppäsi kerran 540:stä ja korotutti ensin 545:een ja sitten 550:eenkin.

– Pakko oli yrittää antaa Haguelle painetta ja nokittaa, aina ennen Hagueta hypännyt Koskinen perusteli.

Hieman jossittelun varaakin hänelle jäi:

– Rintani kosketti 545:ssä hieman rimaa, joka hyppäsi kannattimilleen.

Yleisö ennätti huutaa ja minä tuulettaa, mutta alashan rima tuli, Niko kertasi.

– Tuntui hienolta yrittää 550:tä. Se voi mennä – ja meneekin – vielä tällä kaudella, hän hehkutti.

Tilaisuuksia tulee, sillä Niko kilpailee muun muassa Kalevan kisoissa, 19-vuotiaiden SM-kilpailuissa ja Pohjoismaisissa mestaruuskilpailuissa sekä Tampereen eliittikisoissa.

Wecksten yritti vielä taktikoimalla pronssia pudotettuaan kerran 530:stä, mutta 535 oli kahdesti liikaa. Kilpailu meni suomalaisittain hienosti, sillä Tommi Holttinen hyppäsi ennätyksensä 510 ensimmäisellään sijoittuen 10:nneksi.

Nikon valmentaja ja isä Jouko Koskinen seurasi kilpailua kotonaan internetin välityksellä ja oli koko ajan luottavainen poikansa

mahdollisuuksiin:

– Nikon kunto kehittyi viimeksi kuluneen kuukauden aikana siihen suuntaan, että tätä saattoi odottaa: meni 520 monta kertaa, sitten 525 ja Orimattilassa 530 reilusti.

– Oli mahdottoman hieno kilpailu, ja kyllä pitää sanoa, että pojalla oli kova pää! Jouko myhäili.

Seipään lajivalmentaja Steve Rippon katseli luonnollisesti hyvin tyytyväisenä kaikkien kolmen hyppääjän otteita Eskilstunassa.

– Nikosta näki jo alkulämmittelyssä, että nyt hänellä on hyvä päivä.

Niin, olikin, ja hän otti mitä otettavissa oli tänään.

– Hieman jäi harmittamaan Tomaksen tekniikkavirhe yrityksessä 530:stä, sillä ilman sitä olisimme saaneet kaksi mitalia. Toisaalta Tommi paransi tällä ennätystään sekä karsinnassa että finaalissa, Rippon puntaroi.

Australialaisenglantilainen Rippon on työskennellyt Urheiluliitossa puolenkymmentä vuotta ja saanut syvissä vesissä uineen lajin hitaasti mutta varmasti nousuun.

– Leiritys Pajulahdessa tuottaa monella tapaa tulosta. Nuoret ovat kehittyneet kovasti ja puhaltavat samaan hiileen erinomaisella yhteishengellä.

Niko Koskinen on samaa mieltä:

– Pajulahdessa on saanut harjoitella rauhassa, ja aina on löytynyt sekä seipäitä että valmennusapua.

Rippon uskoo lajin kehityksen jatkuvan samansuuntaisena vielä pitkään.

– Meillä oli tänä vuonna nuorten arvokilpailuissa selvästi enemmän hyppääjiä kuin kaksi vuotta sitten. Se on tärkeää, sillä tarvitaan määrää, jotta Tokion olympiakisoissa vuonna 2020 meillä olisi myös hyppääjiä aikuisten kansainvälisellä huipulla, Rippon muistutti.

Asiasanat

Menot